„Hírek
Megbeszéljük...

Budai Gyula a Fehér Házban. Miért?

15/05/2019 06:57

| Szerző: Klubrádió

Angolul nem beszél, a külgazdasághoz korábbi pályafutása alapján nem ért, mégis miniszteri biztosként ott ült a Fehér Házban tárgyaló magyar delegációban Budai Gyula. Csak Orbán Viktor tudhatja, miért – mondta Eörsi Mátyás volt külügyi államtitkár, aki szerint Budai Gyula karrierjének hátterében a Sukoró-ügyben vitt szerepe állhat.

2019. május 14. Megbeszéljük-részlet/Interjú Eörsi Mátyással (2019. 05.14.)
11:36
00:00

Kakukktojás a Donald Trump amerikai elnökkel tárgyaló magyar delegációban Budai Gyula miniszteri biztos személye, aki angolul nem beszél, és bár a külső piacok fejlesztéséért koordinálásáért felelős miniszteri biztos, a területhez nem ért – mondta a Klubrádióban Eörsi Mátyás külpolitikai szakértő, volt SZDSZ-es külügyi államtitkár, a DK jelenlegi tagja.

Eörsi szerint tehát rejtély, Budai miért viszi ezt a pozíciót, és hogy került az amerikai vezetéssel egyeztető csoportba. Ezt szerinte csak a delegációvezető, Orbán Viktor tudhatja, aki jóváhagyta a május 13-ai washingtoni tárgyaláson résztvevő magyarok névsorát. Magyar részről Orbán Viktor miniszterelnök és Budai Gyula mellett, a megbeszélésen többek között Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, valamint Kumin Ferenc európai és amerikai kapcsolatok fejlesztéséért felelős helyettes államtitkár vett részt.

Donald Trump és Orbán Viktor találkozója Washingtonban
 
 Donald Trump amerikai elnök (b4) és Orbán Viktor miniszterelnök (j5) plenáris megbeszélést folytat a washingtoni Fehér Házban 2019. május 13-án. A megbeszélésen többek között részt vett Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, Kumin Ferenc európai és amerikai kapcsolatok fejlesztéséért felelős helyettes államtitkár, Budai Gyula, a Külgazdasági és Külügyminisztérium miniszteri biztosa, Mike Pence amerikai alelnök, John Bolton nemzetbiztonsági tanácsadó, Sarah Sanders, a Fehér Ház szóvivője, Larry Kudlow nemzetgazdasági tanácsadó, John Sullivan külügyminiszter-helyettes. MTI/Koszticsák Szilárd
 
 

Eörsi Mátyás megjegyezte, úgy tűnik, Budai Gyulát a kormányfő annak ellenére is sikeresnek tekinti, hogy korábban az összes rábízott feladatban kudarcot vallott. Nem került be a parlamentbe, egyéniben elvesztette a választást, és a Gyurcsány Ferenc, valamint Bajnai Gordon elleni támadása sem volt sikeres – az úgynevezett Sukoró-ügyben nem sikerült a két volt kormányfő bűnösségét bizonyítani. Budai mai elismerése így arra utal, hogy Orbán Viktor sem hitt elődei bűnösségében, párttársát elszámoltatási kormánybiztosként csak azért állította rájuk, hogy zavart keltsen, és így elhitesse a közvéleménnyel, hogy bűncselekmény követtek el.

Kormány - Sukoró-ügy - Budai Gyula sajtótájékoztatója
 
 Budai Gyula miniszterelnöki megbízott 2010-ben sajtótájékoztatót tart a sukorói telekcsere-szerződés ügyében MTI Fotó: Soós Lajos
 

A sukorói telekcsere ügyében Gyurcsány és Bajnai és nem került bíróság elé, utóbbi 2014-ben jogerősen pert nyert Budai ellen, mert a bíróság szerint az elszámoltatási kormánybiztos megsértette Bajnai jó hírnevét és becsületét.

Volt azonban, aki börtönbe ment a 2008-ban kirobbant vagyonkezelési botrány után. A Kúria 2017-ben hűtlen kezelés kísérlete miatt bűnösnek mondta ki az MNV Zrt. mindkét korábbi vezetőjét. Tátrai Miklóst három évre, Császy Zsoltot két és fél év szabadságvesztésre ítélték hűtlen kezelés kísérlete miatt. Gyurcsány szerint a per koncepciós volt, amelynek valódi célpontja nem a nemzeti vagyonkezelő volt, hanem ő maga.

Budai Gyula jogász végzettségű, az előző parlamenti ciklusban rögzített adatai szerint egy alapfokú angol és orosz nyelvvizsgája van. Mostani pozícióját 2019 márciusa óta tölti be, előtte az Oroszország által elrendelt embargóból fakadó külgazdasági intézkedésekért felelős miniszteri biztosnak is kinevezték.

Néhány nappal a washingtoni út előtt részt vett az Ernesto Araújo brazil külügyminiszterrel folytatott budapesti tárgyaláson is, márciusban pedig az Azerbajdzsánban, az ország miniszterelnökével, Novruz Mamedovval egyeztető magyar delegáció tagja volt, valamint az utóbbi hónapokban részt vett moldovai, bulgáriai, tunéziai és fehéroroszországi magas szintű találkozókon is.

Megbeszéljük/Interjú Eörsi Mátyással
2019. május 14., kedd 16.00
műsorvezető-riporter: Bolgár György