„Klubrádió
Hetes Stúdió

Bölcsészek a kultúra einstandjának szolgálatában – Hetes Stúdió ajánló

23/12/2023 12:00

| Szerző: Józsa Márta

Tudományos műhelyekben dolgoztatta ki a Fidesz részben a kommunista Gramsci hegemónia-elméletére alapozva azt, amit mi a mindennapokban a kultúra einstandjának látunk. Összekuszált vasúthálózat. Milyen a gyerekérett iskolarendszer? Svédország magyarázatot vár Orbántól. Többek között ezekről szól az e heti Hetes Stúdió.

A művészethez autonómia kell - nem véletlen, hogy az egyeduralomra törő hatalom hegemóniát akar szerezni ezen a területen is. Az autonómia a független gondolkodás ugyanis veszélyes a diktatúrikus törekvésekre. Szabó Tibor Benjámin író, szerkesztő, könyves szakember szerint a Fidesz hatalmas pénzekért fenntartott tudományos műhelyekben dolgoztatta ki, részben a kommunista Gramsci hegemónia-elméletére alapozva azt, amit mi a mindennapokban a kultúra einstandjának látunk. A felismerés, hogy ez történik velünk tehát már megvan. A következő, hogy mit tehetünk ellene.

Összekuszált hálózat – idén csaknem minden napra jutott valami hír a vasúttal kapcsolatos problémákról. A Lázár János tárcája által éppen egy éve felügyelt tömegközlekedés állapota a legkevésbé sem felel meg annak az elvárásnak, hogy tereljük a környezetbarát megoldás felé az utasokat. Igaz, hogy a költségvetés számait elnézve a kormányt sem érdekli a MÁV, leszámítva persze a kínaiakkal együtt barkácsolt Belgrád-Budapest vonalat. És kiderült a héten az is: a budapestiek lehet, hogy márciustól már nem is használhatják majd a bérletükkel a városban közlekedő vonatokat és Volán-járatokat. Józsa Márta összeállítása.

Gyerekérett iskolarendszerre lenne szükség - fogalmazza meg Gyarmathy Éva neveléslélektani szakpszichológus azt mit lehetne tenni azért, hogy az oktatási rendszer megfeleljen a tanulóknak. Ma aki kicsit is eltér az átlagostól - és egyre több ilyen gyerek van - az mind nehezebben tud beilleszkedni az oktatási rendszerbe. Pedig léteznek jó módszerek, eljárások, miközben az erőszakos egységesítés,a  gyerekek megbélyegzése azzal indokolatlanul, hogy speciális nevelési igényűek semmi jóra nem vezet.

Orbán magyarázattal tartozik nekünk - jelentette ki Svédország volt kormányfője, Stefan Löfven a Klubrádiónak a NATO-tagságuk akadályozása miatt. Az Európai Parlament szocdem alelnöke, Katarina Barley pedig azt mondta el nekünk, hogy Orbán az Európai Unió legkorruptabb vezetője. Mindketten Budapesten jártak, az MSZP által rendezett uniós rendezvényen beszélt velük Csernyánszky Judit

 
Hetes stúdió 2023.12.23.
 
Bolgár György, Váradi Júlia, Simkó Edit, Józsa Márta, Dési János
Fotó: Klubrádió/Vikár Anna
 

A műsor második felében pedig egbeszéljük a hetet Simkó Edit tanárral, a Klubrádiótól pedig Váradi Júliával, Dési Jánossal, Bolgár Györggyel.

Hallgassák a Klubrádión 3 órától!