„Támogassa
Esti gyors

Bojár Gábor: Orbán hatalmi érdekeit szolgálná a Huxit

12/06/2023 19:14

| Szerző: Klubrádió/Ivánkai Márk

Orbán Viktor számára a hatalmi érdekek felülírják a gazdaságiakat – véli Bojár Gábor. A Graphisoft alapítója az Esti gyors című műsorban arról beszélt, hogy a miniszterelnök azon dolgozik, hogy tömegtámogatást szerezzen az Európai Unióból való kilépéshez.

2023. június 12. Esti gyors-részlet (2023.06.12.) Bojár Gábor
09:45
00:00

"Azzal, hogy felhívjuk a figyelmet a vélhető kormányzati szándékra, akadályozni próbáljuk és nem segíteni a folyamatot" – mondta Bojár Gábor üzletember, a Graphisoft és az Aquincum Institute of Technology magánegyetem alapítója azzal a cikkével kapcsolatban, amelyben a Huxit feltételezett előkészítéséről írt.

Bár az igaz, hogy létezik az Unión kívül is élet, de az sokkal rosszabb, mint az Unión belül – véli Bojár. Hozzátette, nem csak az EU-s pénzek miatt, hanem mert gazdaságilag sokkal előnyösebb egy nagyobb, egységes gazdasági rendszer részének lenni, mint egy elszigetelt ország saját gazdaságát fejleszteni. Példaként Nagy-Britanniát hozta, akik bár nettó befizetők voltak, nem haszonélvezők, mégis sokkal rosszabbul jártak a kilépéssel.

Orbán Viktor mégis a kilépéshez szükséges tömegtámogatás megszerzésén dolgozik – véli Bojár. Ugyanakkor szerinte a miniszterelnök pontosan tudja, hogy ez meggyengítené a magyar gazdaságot. Orbán számára ennél fontosabb a saját hatalmának korlátlansága – tette hozzá.

Jelenleg Magyarországon még érvényesülnek demokratikus normák, annak köszönhetően, hogy az EU tagjai vagyunk – mondta az üzletember. Ugyanakkor szerinte az uniós kontroll megszűnésével a miniszterelnök hatalma korlátlanabb lenne, számára pedig a szuverenitás, ami valójában az ő személyes hatalmát jelenti, az mindennél fontosabb. Orbánnál a hatalmi érdek übereli a gazdasági előnyöket – tette hozzá.

Bojár szerint akik azt mondják, hogy a kilépés elképzelhetetlen, arra alapozzák ezt, hogy gyakorlatilag a magyar gazdaság nem tudna az Európai Unió nélkül működni. Ugyanakkor mivel az EU nélkül komoly visszaesés lenne az életszínvonalban, ezáltal pedig a Fidesznek még könnyebb lenne tömegtámogatást szerezni a kilépéshez – véli.

A magyar lakosság többsége EU-párti, éppen ezért reméli, hogy nem válnak valóra a Huxittal kapcsolatos aggodalmai – mondta Bojár Gábor.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszás ikonra kattintva hallgathatják meg.

Esti gyors/Interjú Bojár Gáborral 
2023. június 13., hétfő 18:20
Műsorvezető: Dési János