„Klubrádió
A lényeg

Publicus: A huxit öngól lenne a Fidesznek

19/01/2023 19:05

| Szerző: Klubrádió

A magyarok kétharmada most is megszavazná az EU-tagságot, a Fidesz számára végzetes lenne a kilépés.

A Publicus Intézet friss felmérése szerint a magyarok 68 százaléka véli úgy, hogy összeségében inkább előnyös az EU-tagság az országnak. Ez az arány magasabb, mint 2015 júniusában (57 százalék), de jóval alacsonyabb a 2020 decemberében (74 százalék), vagy 2022 márciusában (85 százalék) mértnél. A Népszava megbízásából készített kutatás szerint jelenleg előnyösnek tartja az uniós tagságot a választásokon még együttműködő ellenzéki pártok szavazóinak 91 százaléka, a bizonytalanok 65 százaléka, illetve a Fidesz szavazók 45 százaléka.

Egy most vasárnapi népszavazáson 66 százalék szavazna a belépésre:

  • az ellenzékiek 91,
  • a bizonytalanok 66,
  • a Fidesz-hívek 40 százaléka.

A fideszesek 42 százaléka nemmel voksolna, 6 százalékuk nem menne el.

Minden második megkérdezett inkább egyetértett azzal, hogy a magyar kormány Putyin elnök érdekeit szolgálva bomlasztja az európai egységet, ezzel veszélyeztetve Európa és Magyarország biztonságát, írja a Publicus, emlékeztetve rá, hogy márciusban még 67  százalék látta így.

A márciusi 48-ról 30 százalékra csökkent azok aránya is, akik szerint Orbán Viktor ki akarja vezetni az EU-ból Magyarországot.

Most minden második ellenzéki, tízből három bizonytalan, a fideszesek 12 százaléka tartja ezt valószínűnek. Azt viszont minden második válaszadó elképzelhetőnek tartja, hogy ettől függetlenül kiszorulhatunk az EU-ból, mert az ország jelenlegi működése nem felel meg az európai feltételeknek. A válaszadók megosztottak abban, hogy Magyarország jogállamnak tekinthető-e, ahogy az uniós támogatások visszatartásának megítélésben is.