„Klubrádió
Esti gyors

Úton a senki földjére - Kárpáti Iván jegyzete

6/06/2023 18:02

| Szerző: Kárpáti Iván/Klubrádió

"Csak nehogy arra keljünk egy péntek reggelen, hogy Orbán Viktor ezzel a könnyedséggel jelenti be az állami rádióban, hogy miután van élet az uniós pénzeken túl, úgy van élet az EU-n kívül is és most már nem csak a szavak szintjén."

2023. június 06. Esti gyors-részlet (2023.06.06. Kárpáti Iván jegyzete)
01:52
00:00

Miközben Navracsics Tibort még időnként kiállítják, hogy nem túl nagy meggyőződéssel mondjon néhány biztató szót az uniós pénzek helyzetéről, azok mielőbbi megérkezéséről, a jelek szerint Orbán Viktor már döntött.

Kiállította ezúttal gazdasági miniszterét, aki egy interjúban kertelés nélkül közölte: a magyar gazdaságnak át kell állnia így is, úgy is egy uniós forrás nélküli létre. Nagy Márton bátran kijelentette, hogy ez könnyen kiváltható és bár hiányozni fog a magyar gazdaságból, de annak finanszírozásában nem domináns.

És különben is egy bizonyos fejlettségi szint felett törvényszerűen nettó befizetővé válunk. Tiszta beszéd. Persze nem azt mondta, hogy nem lesz, egyszerűen láthatóan nem számolnak vele. Nem fogunk tökölni tovább az elvárások teljesítésével, Orbán is látja, hogy a papíron létező látszatintézkedések már nem mennek át a szűrőn, hiszen a rendszer lényege egyáltalán nem változik, ezt egy évtized után Brüsszelben is megértették.

A miniszterelnök nagyvonalúan lemondott sok ezer milliárd forintunkról, hogy járhassa a maga útját. Abban igaza van Nagy Mártonnak, hogy az ország finanszírozható lesz. Piszok drágán, magas kamatokkal, ki tudja milyen forint árfolyam mellett. Hivatkozik még arra is, hogy majd a külföldi befektetések mindent megoldanak, erre kapták fel leginkább a fejüket azok a közgazdászok, akik nem lettek politikusok.

Csak nehogy arra keljünk egy péntek reggelen, hogy Orbán Viktor ezzel a könnyedséggel jelenti be az állami rádióban, hogy miután van élet az uniós pénzeken túl, úgy van élet az EU-n kívül is és most már nem csak a szavak szintjén. Fájdalmas lenne követni a senki földjére.

Kárpáti Iván jegyzete az Esti gyors 2023. június 6-ai adásában hangzott el.