„Klubrádió
Megbeszéljük...

Bodnár: A "szegények inflációja" 30 százalékra is felmehet

8/12/2022 17:17

| Szerző: Klubrádió

Ez orbitális hazugság – mondta a "háborús szankciókról" a jegybank volt alelnöke. Bodnár Zoltán 2023 első félévében végig 20 százalék körüli pénzromlásra számít. Hozzátette: hetven éve nem volt ekkora pénzromlás Magyarországon.

2022. december 08. Megbeszéljük ... részlet, Bodnár Zoltán 2022 12 08
10:44
00:00

"Magyarország jobban teljesít" – reagált Bodnár Zoltán a Megbeszéljükben a reggeli hírre: novemberben 22,5 százalékos inflációt mért a KSH.  

A Magyar Nemzeti Bank korábbi alelnöke, a DK árnyékminisztere megjegyezte: az Orbán-Matolcsy páros áldásos tevékenységének köszönhetően inflációban is Európa-bajnokok lettünk. Ha hozzátesszük, hogy az élelmiszer-áremelkedés elérte 43,8 százalékot, akkor kijelenthetjük azt is: hetven éve nem volt ekkora pénzromlás Magyarországon.

Bodnár szerint a legaggasztóbb a maginfláció, amit 24 százalékra mértek  – ez az, amiben nincs benne az energia ára, a  hatósági ár és a feldolgozatlan élelmiszer ára – mégpedig azért, mert az egész kormányzati kommunikáció arról szól hónapok óta, hogy szankciós infláció és/vagy háborús infláció van. Ez orbitális hazugság – mondta.

Bodnár Zoltán, a Magyar Liberális Párt főpolgármester-jel?
 
Bodnár Zoltán.
 MTI Fotó: Illyés Tibor
 
 

Már akkor is jelentős volt a magyar infláció, amikor még híre-hamva sem volt háborúnak és szankciónak, másfél éve két és félszer nagyobb az EU-átlagnál. Ráadásul a decemberi áremelkedésben meg fog jelenni az üzemanyagár-emelkedés is, Bodnár így a pénzromlást 25 százalékosra várja. Az igazán rossz hír viszont az –  tette hozzá –, hogy 2023 első felében végig 20 százalék körüli inflációra kell felkészülni, a teljes 2023-as évet tekintve pedig 17-18 százalékosra. 

Az áremelkedésekbe sokan bele fognak rokkanni – figyelmeztetett Bodnár. Az alsó két jövedelmi tizedben már októberben 27 százalék volt az infláció. Ez valószínűleg felmegy 30 százalékra, az átlagnál is nagyobb mértékben dráguló élelmiszerek miatt, amelyeknek az ő fogyasztásukban sokkal nagyobb a súlya.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg. 

Megbeszéljük...
2022. december 08., csütörtök szerda 16:20
Műsorvezető: Bolgár György