„Klubrádió
A lényeg

Eltörölték a benzinársapkát

6/12/2022 23:18

| Szerző: Klubrádió

A kormány a Mol javaslatára megszünteti a benzinárstopot, mivel a vállalat import nélkül nem tudja biztosítani az ország üzemanyag-ellátását. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter Hernádi Zsolttal, a Mol vezérével tartott közös, rendkívüli kormányinfót.

A kedd késő esti kormányinfón jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Hernádi Zsolt Mol-vezér, hogy véget ér a benzinárstop. Gulyás szerint nő az infláció az ársapka eltörlése miatt – írja a Telex.

"Bekövetkezett, amitől tartottunk, a hétfőn életbe lépett uniós olajszankció mindenki számára érzékelhető zavarokat okozott Magyarország üzemanyag-ellátásában" – mondta Gulyás.

A Mol arról tájékoztatta a kormányt, hogy import nélkül nem tudja biztosítani az ország üzemanyag-ellátását. A kormány ezért a Mol javaslatára megszünteti a benzinárstopot – jelentette be a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Gulyás Gergely elmondta, hogy Orbán Viktor hazautazott Albániából, hogy részt vegyen a döntésben és aláírja az árstop kivezetéséről szóló rendeletet. A miniszterelnökséget vezető miniszter arról beszélt, hogy a kormány álláspontja szerint a hétfőn életbe lépett uniós olajszankciók miatt alakultak ki ellátási problémák az üzemanyag-ellátásban, és emiatt nem tudja a Mol ellátni import nélkül a magyar keresletet. Hernádi Zsolt azt mondta, a Mol eddig bírta, nem tudja tovább biztosítani az ellátást, elment a falig.

Hernádi Zsolt szerint bizalmi deficit van, az árak emelkesdésénél pedig csak az a rosszabb, ha nem érhető el egy termék. Az import helyreállása eltarthat akár két hónapig is.

Ahogy arról korábbam a Klubrádió is beszámolt, kedd délutántól vasárnap éjfélig csak akkor adhatnak le új rendelést a Mol nagykereskedelmi partnerei, ha meg tudják oldani az olajszállítást.

Korábban a Klubrádiónak Bod Péter Ákos volt jegybankelnök azt mondta, hogy az ársapkák, csak elnyújtják az inflációt, tehát igazi megoldást nem jelentenek, és miközben Európában sorra vezették ki az ársapkákat (így Észtországban, Lettországban és Litvániában), Magyarországon rengeteget építettek be.