„Klubrádió
Reggeli gyors

Bod: Matolcsy bejelentése segélykiáltás

6/12/2022 12:09

| Szerző: Klubrádió/Lőrincz Csaba

Mivel a jelek szerint érdemi, szakmai egyeztetés nélkül működik a magyar politika, Matolcsy György bejelentése kiáltás a döntéshozói füleknek – véli Bod Péter Ákos. A volt jegybankelnök azonban nem zárja ki azt sem, hogy a Nagy Márton és Matolcsy közt dúló "cicaharc" újabb részéről van szó.

2022. december 06. Reggeli gyors - részlet 22.12.06. Bod Péter Ákos
10:30
00:00
Nagy felzúdulást keltett azzal Matolcsy György jegybankelnök a Gazdasági Bizottság hétfői ülésén, hogy a Magyar Nemzeti Bank 2021. évről szóló üzleti jelentésében és beszámolójában egyebek mellett bejelentette: "a magyar gazdaság válságközeli helyzetben van".

A kormánypárt részéről azonban nem érkezett erőteljes cáfolat, Varga Mihály pénzügyminiszter beismerte, hogy baj van, de rögtön azzal védekezett, hogy ez "a baj Európában mindenkit érint". Hozzátette, "a magas energiaárak egész Európában recesszió felé viszik a gazdaságokat". Ez azért is érdekes, mert a politikus eddig a gazdaság egyre csökkenő növekedését is sikersztoriként adta el.

Tállai András pénzügyminisztériumi államtitkár szerint "az MNB független, függetlenül végzi a törvényben meghatározott feladatát, így véleményét is teljesen függetlenül és szabadon mondhatja el, akár a gazdaságpolitikáról, vagy más, a világot érintő gazdasági ügyekről".

Konferencia az Antall-kormány megalakulásnak 25. évfordulója
 
Bod Péter ÁkosFotó: Bruzák Noémi / MTI
 

"Ami elhangzott, közhely, az az érdekes, hogy Matolcsy mondta" – jegyezte meg Bod Péter Ákos. A volt jegybankelnök, a Klubrádiónak kifejtette, ő sem tudja, hogy ez egy "belső cicaharc", vagy a gazdaságpolitikai koncepciók közti különbségek eredménye.

Részben igazat ad Matolcsynak abban, hogy a kormány gazdaságpolitikája valóban felelőssé tehető a helyzetért, mert későn reagáltak. A legnagyobb probléma az infláció, ameklyet a forint árfolyamának romlása tovább súlyosbít. És miközben Európában sorra vezették ki az ársapkákat (így Észtországban, Lettországban és Litvániában), Magyarországon rengeteget építettek be. Ezek azonban csak késleltetők,  amelyekről nem tudni biztosan, hogy segítenek, de az bizonyos, hogy elhúzzák az inflációs hullámot.

"Lehet látni hova vezet, ha a beszerzési ár alatt kell a kiskereskedőknek áruklniuk a terméküket" – foglalta össze.

Matolcsy azt mondta, hogy az ársapkák akár 3-4 százalékkal is növelheti az inflációt. Ezzel kapcsolatban Bod megjegyezte, "nála a számokat nem kell annyira komolyan venni" utalva arra, hogy az MNB feje nem vezette le, honnan kapta ezeket, és arra is, hogy pár héttel korábban még azt mondták az MNB illetékesei, hogy az ársapkák visszafogják az inflációt. Valójában erről szó sincs, a közgazdász megismételte, a növekedő költségeket az ársapkák mellett más úton, de ugyanúgy a fogyasztók fizetik meg. Ugyanaz a helyzet, mint "Orbán mániájával", a rezsicsökkentéssel, amely szerinte rengeteget árt.

A kamatok emelésével "az MNB már ellőtte a puskaport". Bod úgy véli, nincs értelme tovább emelni.

Mivel a jelek szerint érdemi, szakmai egyeztetés nélkül működik a magyar politika, amelyet leginkább a vezetés közbeni mobilozáshoz hasonlított Bod, összességében úgy látja, hogy Matolcsy bejelentése "kiáltás a döntéshozói füleknek". Hozzátette, pályafutása során nem volt tanúja még olyan magatartásnak, amikor a tárcák nem tárgyaltak egymással, nem kérték ki a Magyar Tudományos Akadémia tanácsát.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors/interjú Bod Péter Ákossal
2022.12.06., kedd 8:15
Riporter: Bod Péter Ákos