„Klubrádió
Megbeszéljük...

Dávid Ferenc: Matolcsy bejelentése történelmi volt

5/12/2022 18:51

| Szerző: Klubrádió/Lőrincz Csaba

Történelmi beismerésnek nevezte a jegybankelnök bejelentését Dávid Ferenc, mely szerint "a magyar gazdaság válságközeli helyzetben van". A Demokratikus Koalíció országgyűlési képviselője szerint Matolcsy lényegében ezzel elismerte, hogy a kormány gazdaság-, szociál- és monetáris politikája teljes zsákutca.

2022. december 05. Megbeszéljük - részlet 22.12.05. Dávid Ferenc
18:46
00:00

Ahogy arról a Klubrádió is beszámolt, hétfő délelőtt a Gazdasági Bizottság aktuális ülésén az első napirendi pont Magyar Nemzeti Bank 2021. évről szóló üzleti jelentése és beszámolója, amelyet Matolcsy Görgy, a jegybank elnöke vezetett elő.

Matolcsy legerősebb kijelentése kétségkívül az volt, hogy "a magyar gazdaság válságközeli helyzetben van".

"Történelmi pillanat, a beismerés, a bevallás pillanata volt ez – mondta a Klubrádiónak Dávid Ferenc, akit bevallása szerint sokkolt az, amit hallott. A Demokratikus Koalíció országgyűlési képviselője szerint Matolcsy lényegében ezzel elismerte, hogy a kormány gazdaság-, szociál- és monetáris politikája "teljes zsákutca". "Drámai nap volt" – foglalta össze, hozzátéve, hogy hasonló súlyú beismerésre nem emlékszik a kormány részéről.

 
Dávid Ferenc
Fotó: Facebook
 

Hozzátette, megoldást egy összeszedett – és ami még fontosabb – konszenzuális költségvetés jelenthet. Ezt azonban csak nehezen tudja elképzelni. A csapdahelyzetet erősíti a minimálbérek emelése, amely ugyan elakadt, de amennyiben nagy összegű lesz, az inflációgerjesztő lehet.

Összességében Dávid úgy értelmezi Matolcsy szavait, hogy "amennyiben a kormány nem változtat gazdaságpolitikáján, akkor elmerül a káoszban".

A bejelentés pozitív hozadékaként megjegyezte, ez egyben megerősítést jelenthet az Európai Unió számára abban, hogy Magyarországnak nagyon nagy szüksége van az uniós forrásokra. Szerinte ezzel a kormányt lehet kényszeríteni.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Megbeszéljük.../interjú Dávid Ferenccel
2022.12.05., hétfő 17:15
Riporter: Bolgár György