„Klubrádió
Reggeli gyors

Bodnár Zoltán: Ez süket duma

4/12/2019 13:26

| Szerzők: KGSTbankberuházás

Úgy tűnik, hogy Orbán már az Európán kívüli életre készül. Olyan gesztusokat tesz Putyinnak, amelyektől átmeneti menedéket remél, de szinte biztos, hogy hiába.

2019. december 04. Reggeli gyors - részlet 19.12.04. Bodnár Zoltán
07:14
00:00

Újabb oroszországi székhelyű, egykori KGST-pénzintézet költözik Budapestre. A Nemzetközi Gazdasági Együttműködési Banknak -melyet 1960-as évek elején alapítottak- az volt a feladata, hogy a szocialista országok közötti kereskedelem elszámolását végezze egy sajátos pénznemben, amit transzferábilis rubelnek hívtak. Magyarország egyszer már kilépett belőle, majd 2014-ben újra a tagja lett. Egy másik, hasonló intézmény, a Nemzetközi Beruházási Bank már itt van.

A magyar kormány mindezt azzal magyarázza, hogy így érkezhet újabb, jelentős tőke az országba. Bodnár Zoltán, a Magyar Nemzeti Bank korábbi elnökhelyettese, ezt nemes egyszerűséggel „süket dumának, kamu reklámszövegnek” nevezi. Az említett pénzintézeteknek az európai gazdaságban elenyésző a szerepük, jelenlétük semmilyen hatással nem lesz a magyarországi fejlesztésekre.

Orbán lépései csupán az oroszok felé tett gesztusoknak értékelhetők, ugyanis az a tény, hogy az Európai Unión belül székhelyük lesz a bankoknak, nagyobb mozgásteret jelentenek a számukra. Segíthetnek abban, hogy az Oroszország elleni szankciókat megkerülve, mégis pénzt áramoltassanak Moszkvába. Ugyanis nemzetközi státussal rendelkeznek, és nincs fölöttük nemzeti irányítás.

Hogy miért tesz a kormányfő ilyen gesztusokat Putyinnak? Bodnár Zoltán erre azt a magyarázatot látja, hogy Orbán már az EU-n kívüli életre készülhet. Előbb-utóbb csökken az onnan érkező támogatás és akkor reményei szerint átmeneti segítséget, menedéket jelenthet az orosz kapcsolat. Ez azonban hiú ábránd. Putyin még soha senkinek nem volt hálás – mondja Bodnár Zoltán- Orbánt is ejti abban a pillanatban, amikor már úgy látja, hogy nincs hasznára.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Illyés Tibor.

Reggeli gyors
2019.12.04. 06:00
Műsorvezető: Para-Kovács Imre