„Klubrádió
Esti gyors

Bod Péter Ákos: Nagy Mártont részben azért fizetik, hogy optimista legyen

30/01/2023 20:07

| Szerző: Klubrádió/Lőrincz Csaba

Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter több állításával egyetért Bod Péter Ákos. A volt jegybankelnök azonban hozzátette, ha a kormány nem fogja vissza a költekezést, a költségvetés kilyukad.

2023. január 30. Esti gyors - részlet 23.01.30. Bod Péter Ákos
05:51
00:00

A hétvégén tette Magyarországról szóló jelentését a Standard & Poor's. Hosszú idő után először rontott a pénzintézet hazánk megítélésén. Ehhez képest a magyar államadósság még mindig befektetésre ajánlott kategóriában maradt a hitelminősítőnél. A Standard & Poor's egy héttel a Fitch Ratings után döntött így. Ott megmaradt Magyarország befektetésre ajánlott besorolása, de negatívra változtak a kilátások, többek között az energetikai kitettség és az uniós pénzek miatti viták okán. Utoljára 2012 novemberében volt arra példa, hogy a három nagy hitelminősítő valamelyike ront a magyar államadósság besorolásán. A leminősítés ellenére az S&P közleménye szerint Magyarország átvészelheti a mostani nehéz gazdasági környezetet, és az energieallátás is stabil maradhat. Ugyanakkor az orosz kitettséget olyan kockázatnak tartják, amely további leminősítések kockázatát hordozza.

"Ez természetesen rossz hír, azt jelenti, hogy a gazdasági adatok és kilátások ismeretében kockázatosnak minősítik a magyar állampapírokat" – mondta a Klubrádiónak Bod Péter Ákos. A volt jegybankelnök arra is rávilágított, ez azt jelenti, hogy nagyobb kamatot kell ajánlaniuk. Hozzátette, arra is fel kell készülni, hogy a minősítők tovább rontanak megítélésünkön.

"A kormány kezében a büdzse, és dönthet úgy, hogy kiadásait visszafogja, és megpróbálja csökkenteni a költségvetési hiányt" – mondta Bod, hozzátéve, hogy ennek jeleit már lehet látni.

Nagy problémának tartja a magyar valuta, a forint sebezhetőségét is. A közgazdász kitért arra is, hogy a környező országok közül többen áttértek már az euróra, itthon pedig a szándék sem mutatkozik a bizonytalan stabiluitású fizetőeszköz leváltására.

Az is kockázatos, hogy az uniós források elakadhatnak. Ez ugyanígy bizonytalanságot szül, amely ugyancsak ront megítélésünkön.

Azzal kapcsolatban, hogy Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter szerint sikerül javítani a mutatókon, megfékezni az inflációt, Bod úgy fogalmazott, őt "részben optimizmusáért fizetik". Az valóban jót tesz, ha erőt sugároz a kormány, és azzal is egyetért a közgazdász, hogy az inflációt meg kell szorítani, de amennyiben nem fogják vissza a költekezést, mert a gazdasági növekedést fenn akarják tartani, "akkor a költségvetés kilyukad". 

Ezeket a negatív tényezőket, illetve azt, hogy a hitelminősítők tovább rontsák besorolásunkat, csak úgy kerülhetjük el, ha a kormány intézkedéseivel javít a költségvetési mutatókon, kiszmíthatóbb gazdaságpolitikára rendezkedik be.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Esti gyors/interjú Bod Péter Ákossal
2023.01.30., hétfő 18:31
Riporter: Bodnár Barna