„Klubrádió
Reggeli gyors

Bod Péter Ákos: Az infláció komoly, de az MNB előrejelzése lépcsőházi okoskodás

23/12/2022 11:14

| Szerző: Klubrádió/Lőrincz Csaba

"Ha pontosan tudná az MNB, mi következik, korábban cselekedett volna, és az infláció se lenne ekkora. Előrejelzésük így lépcsőházi okoskodás" – véli Bod Péter Ákos. A volt jegybankelnök szerint a megugrott árakat egybizonyos pontig el lehet viselni, és a cégek kihasználják majd a megnövekedett profit lehetőségét, amelyet vélhetően rövidesen a kormány adó formájában beszed.

2022. december 23. Reggeli gyors - részlet 22.12.23. Bod Péter Ákos
09:04
00:00

Minden jel arra utal, hogy az infláció nem úgy alakul, ahogy arra Orbán Viktor utasította embereit. A Magyar Nemzeti Bank friss előrejelzése szerint a 20 százalékot is közelítheti jövőre az infláció éves átlagban. A legjobb esetben az év végére annyira lecsökken majd az áremelkedés üteme, hogy a teljes 2023-as átlagot lehúzza 15 százalékra. Az előrejelzés legdrámaibb száma az, hogy a becslésük szerint jövőre átlagosan 29,7 százalékkal lesznek drágábbak az ételek, mint idén.

"A magyar infláció jövőre is Európa-rekorder lesz" – véli Bod Péter Ákos. A volt jegybankelnök szerint, bár az MNB jelenlegi gárdája meglehetősen pontos előrejlezést adott, persze ez csak becslés. "Ha pontosan tudnák az illetékesek, mi következik, az infláció sem lenne ekkora, mert korábban cselekedtek volna. Ez lépcsőházi okoskodás az MNB részéről is" – foglalta össze.

Az élelmiszerdrágulás mértéke Bod szerint talán nem lesz ennyire nagy, hiszen az élelmiszerárak a világban csökkennek, de csak dollárban. A forint azonan romló tendencia mellett ingadozik. A megnövekedett árakat egy bizonyos pontig akkor is el tudja majd viselni a kereslet, ha árcsökkenésre is lehetne mód. Azonban ezt a megnövekedett profitot várakozása szerint a kormány adó formájában beszedi. "Az árazás a cégek részéről afféle bunda növesztése a rideg tél előtt" – jegyezte meg.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors/interjú Bod Péter Ákossal
2022.12.23., péntek 8:17
Riporter: Pálinkás Szüts Róbert