„Klubrádió
A lényeg

Az év magyar szava: ársapka

22/12/2022 21:16

| Szerzők: ársapkaflexelaz év szava

A döntőbizottság indoklása szerint ez a szó jellemzi legtalálóbban az idei évet.

A Petőfi Kulturális Ügynökség Kazinczy Műhelyének közreműködésével már 2010 óta minden évben kiválasztja, megszavaztatja és közzéteszi az év szavát.

Nem volt ez másképpen idén sem, így 2022-ben is megszavaztatták, és már közzé is tették a szót, mely az indoklás szerint a legtalálóbban jellemzi az idei évet, adta ki közleményben a Petőfi Kulturális Ügynökség.

Az év szava: ársapka

"Az ország alig keveredett ki a Covid által okozott nehézségekből, máris a nyakunkon van a háborúból kigyűrűző újabb válság, amely a szomszédunkban nemcsak iszonyú károkozással, hanem sok tízezer ember halálával is járt és jár. Magyarország, sőt egész Európa szembenéz a menekültválsággal, a megugrott inflációval, az elbizonytalanodással, amikor nem lehet tudni, mi következik. Az öreg kontinens országainak nagyon különböző kormányzatai eltérő, vagy sok esetben mégis egybecsengő módszerekkel igyekeznek félig-meddig úrrá lenni a helyzeten" – olvasható a Petőfi Kulturális Ügynökség közleményében.

A tág eszköztár egyik eleme az ársapka lett, azaz a maximált hatósági ár. Ez az új szókép jellemzi talán a legtalálóbban a 2022-es évet, mert benne van a háború és az infláció is mint ok.

Az év antiszava: hangemberkedés

"Ez a tevékenység a kommenthuszárokra, a megmondóemberekre és a fotelforradalmárokra jellemző, számukra csak fekete-fehér, igen-nem létezik, átmenet és árnyalat nem. A billentyűzet-Toldik mindig mindenre tudják a választ, és a cselekedet helyett mindig megmondják, hogy kinek mit kellene tennie… Fogjuk meg és vigyétek, majd én megmondom hogyan! Óriási a cselekvés és a szavak közti különbség."

Az év ifjúsági szava: flexel

"Nem szokatlan a nyelvben az, ha egy márkanévből ige válik. Az sem szokatlan, hogy az ifjúsági nyelvben és a szlengben a szavak a köznyelvitől eltérő jelentést kapnak.

A flexel igénk mindkét előbb említett kategóriába beletartozik, jelentése az ifjúsági nyelvben pedig gyökeresen eltér a köznyelvitől: ’valaki kérkedik, felvág valamivel’, ’menőzik’. A flexel csak néhány éve adatolható ebben a jelentésében, mivel a felvágásra, menőzésre okot adó elektronikai vagy ruházati termékek (okoseszközök, márkás kiegészítők, drága ruhadarabok) nagyfokú gyarapodásával került be igazán a használatba."

Az év költői szava: árnyvonat

"Az év költői szava egy korszakjellemző, élményszerű versből lett kiválasztva. Az árnyvonat a nosztalgikus, fájdalmas-elmúlásos-örömös emlékezés szimbóluma lesz."

(via 24.hu)