„Klubrádió
Reggeli gyors

Bod Péter Ákos: Ha akarnánk, már akkor se tudnánk bevezetni az eurót

9/01/2023 13:49

| Szerző: Klubrádió/Bohus Péter

Magyarországon a Forint a hivatalos fizetőeszköz, de egyre több szolgáltatás euróban tünteti fel az árakat. Ez itt már az eurózóna előszobája? Bod Péter Ákos volt jegybankelnök szerint Magyarország hét évnyire van az euró bevezetésétól, de ehhez a politika elköteleződésére is szükség lenne, egy bizonyos "szűk rétegnek" azonban jó a forint. Mi várható az idén a forinttal?

2023. január 09. Reggeli gyors - részlet 2023.01.09. Bod Péter Ákos
07:42
00:00

Rohamosan terjed az euróhasználat Magyarországon is. Szolgáltatások, boltok is euróban adják meg az árakat, ami Bod Péter Ákos, a Magyar Nemzeti Bank volt elnöke szerint teljesen normális folyamat. "Magyarország az Európai Unió része, és ott az euró a fizetőeszköz".

 
Illusztráció
Pixabay
 

 

A volt jegybankelnök leszögezte, bár Magyarországon a hivatalos fizetőeszköz a forint, de más pénznemben is teljesen törvényes üzletet kötni. Igaz, tette hozzá, hogy a kiskereskedelem más, ott szerinte itt inkább fogyasztóvédelmi szempontok merülhetnek fel. Például a fogyasztót, vásárlót tájékoztatni kell az árfolyamról, és forintot is kötelesek elfogadni a kasszánál, de ettől még euróban számlázni és euróban árakat megállapítani lehetséges. Sőt ez régi gyakorlat, mondta, és példának felhozta, hogy ha valaki ipari létesítményt akar kibérelni, akkor az árakat ott is euróban adják meg nem pedig HUF-ban. 

Más - Bod Péter Ákos szerint fura - ügy, amikor a boltok nagyon alacsony árfolyamon számolják az eurót. Szerinte a fogyasztóvédelmi szabályok erre is vonatkoznak: alapelv, nem szabad a fogyasztót becsapni. Ha kiírják, hogy milyen kevés forintot adnak az eurójáért, akkor a vásárló eldöntheti, megéri-e neki, és annak függvényében fizethet forinttal vagy euróval.

Izgalmasabb kérdés, hogy mennyire terjed az euró: nagyon terjed, mondta Bod Péter, aki szerint ennek oka, hogy az euró árfolyama stabil, és a gazdaság pedig szereti a "kiszámítható, jó pénzeket".

Montenegróban a 90-es évek elején az emberek a helyi pénz helyett például német márkát kezdtek használni a mindennapokban: hasonló-e a helyzet most Magyarországon? Bod Péter Ákos szerint ez egy technikai kérdés, a gazdasághoz ugyanis jó pénz kell. Ha egy pénznem inflálódik, az emberek igyekeznek elkerülni. Most a forint "inflációs", "ez nem jó, gyengíti a helyzetet", de miután a szomszédok bekerültek az eurózónába Bod szerint inkább azt kell megmagyarázni, hogy miért forint, és miért nem euró van Magyarországon.

Szerinte a forint használata "óriási teher a magyar gazdaságon", és a gazdaság irányítói "alig bírják stabilizálni az árfolyamot", ami egy szűk körnek jó, de az országnak nem jó. "Ez egy nagyon régi történet". A volt jegybankelnök szerint mára olyan helyzetbe manőverezte magát a kormány, hogy ha szeretne, akkor se tudna belépni az euróövezetbe.

Nem könnyű a feltételrendszer, a horvátok kilenc évig dolgoztak rajta, mondta Bod Péter, aki tovább sorolta: a szlovénok elsőként, a szlovákok 2009-ben csatlakoztak. A csehek is készen állnak rá, de ott a közvélemény nem pártolja. "A magyar közvélemény viszont pártolná, de a kormány és az MNB nem pártolja". Szerinte az érveik sem állják meg a helyüket, és a gazdaságban lévők tudják, ez mekkora hátrány. De szerinte mindenki, a családok is megérzik ezt, mert importot mindenki használ. Hogy 350 vagy 430 forint az euró, ezért nem mindegy: az életünket befolyásolja, bizonytalansági tényező

Magyarország a legeladósodottabb az euró zónán kívüli országok közül az EU-ban, ezért a belépés sem egyszerű. A mi gazdasági adataink 6-7 év távolságban tartják az eurót, akkor is ha nagyon akarná a fennálló hatalom, mondta Bod Péter Ákos a Reggeli gyorsban.