„1%
Reggeli gyors

"Önöket senki sem fogja faggatni" – Biztos recept kíséretében ajánlgatják oroszoknak Tiborcz luxushoteljét, a járvány közepén

14/04/2021 13:03

| Szerző: Klubrádió/szg

Miközben a járvány harmadik hullámának csúcsán van Magyarország, orosz gasztroblog hirdeti Tiborcz István, a miniszterelnök vejének turai kastélyszállóját, sőt még a biztos receptet is megadja a leendő vendégeknek: mondják azt, hogy üzleti útra jöttek, akkor legális a dolog, úgyse kérdezi senki, hogy igaz-e. Azért az ajánló felhívja az érdeklődők figyelmét, hogy a jacuzzis megbeszélésektől most el kell tekinteniük. A Tiborcz-féle szállót nemrég feketeszobáztatással meggyanúsító Hadházy Ákos független képviselővel beszéltünk, és megnéztük az orosz nyelvű ajánlót. A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének általános alelnöke szerint vidéken már jó ideje és most is jellemző a fekete szobakiadás, a rendőrség viszont nem ért egyet ezzel.

2021. április 13. Reggeli gyors - részlet 21.04.13. Hadházy Ákos
08:57
00:00

Két alkalommal járt Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő és kollégája Tiborcz István turai szállodájánál, ahol mindkét szombat esti alkalommal luxusautók álltak a parkolóban, és a személyzeti parkolóban is jócskán voltak autók, noha a hatályban lévő rendeletek szerint csak üzleti és oktatási céllal érkező vendégeket fogadhatnak a szállodák. Ahogy arról mi is beszámoltunk, Hadházy szombat este bejelentést tett a rendőrségen a járványügyi szabályok megsértése miatt.

Azóta annyi történt, hogy az érintett cég, a BDPST Zrt. közleményt adott ki, amelyben az áll: ők maradéktalanul betartanak minden előírást, csak az alkalmazottakat tréningezik a várható újranyitás miatt, és üzleti célból érkező vendégeket fogadnak. Hadházy Ákos azt mondta: a kríziskommunikáció világában kreatívnak számít ez a közlemény. Hónapok óta kapja az üzeneteket, hogy nyitva van a turai szálloda, csütörtök-péntek estétől jönnek a luxusautók a parkolóba. A portás leellenőrzi az érkezőket, majd bemehetnek. 

Felhívta a figyelmet, hogy egy orosz nyelvű gasztroblogon ajánlják „orosz oligarcháknak” pont ezt a turai, Botaniq elnevezésű szállodát, hozzátéve: mondják azt, hogy üzleti útra jöttek.

A Hadházy posztjában látható kép alapján a magyarországi utazásokat népszerűsítő BudaGastroPest orosz nyelvű gasztroblogról van szó, amelynek szerzője az interneten közölt bemutatkozó szövege szerint egy orosz újságíró, aki tíz éve él Magyarországon, és mint írja, rajong a magyar séfekért, konyhai összetevőkért és piacokért. A BudaGastroPest Instragram-oldalán jelent meg április elsején, tehát a járvány közepén a turai kastélyszállóhoz az alábbi ajánlás, amelyet a képviselő is közzétett, és amelyet lefordítottunk.

 
 Forrás: BudaGastroPest instagram
 
„Rövid útmutató a magyarországi utazásokhoz a lezárások idején. Önök kérdezték – én válaszolok.
A korábbiakhoz hasonlóan számos szálloda fogad üzleti utazókat, a business-utazás továbbra is engedélyezett. Ahhoz, hogy egy éjszakát el tudjanak tölteni a szállodában, elégséges kitölteni egy nyilatkozatot arról, hogy az utazás célja üzleti/tanulmányi – és kész. (Az erről szóló űrlapot akár a szálloda is a rendelkezésükre bocsájtja) KÉSZ. Semmilyen egyéb igazolást vagy dokumentumot az utazás céljáról nem kell bemutatni, önöket senki sem fogja a továbbiakban faggatni, mert erre nincs is joga. Az utazás maga is képezheti üzleti titok tárgyát. A számlát sem kell feltétlenül céges alapon kérni, az üzleti utazó lehet magánszemély is.
A szállodákban általában az éttermek is nyitva vannak az üzleti utazók számára. Igaz, előfordulhat, hogy egy-egy szálloda eltekint ettől e lehetőségtől, ebben az esetben a környező éttermekből lehet élelmet beszerezni – elvitelre. A wellness-részlegek viszont mindenütt zárva vannak, erre ne is számítsanak: a szállodák fürdőrészlegei bezártak, tehát a jacuzziban lebonyolított üzleti megbeszélések lehetőségétől ezúttal el kell tekinteni.”

Hadházy Ákos szerint a kormány kétszínűsége, hogy benne hagyja ezeket a kiskapukat a járványügyi szabályokban, mert azoknak nem szabadna kijátszhatónak lenniük. Ironikusan megjegyezte, a parkolóban tapasztalt jelenségek oka vagy az, hogy luxusautóval járnak a munkatársak, és a Tiborcz-féle hotel a világ legjobb munkahelye, vagy hogy át tudják élni, mi vár rájuk a nyitás után, kibéreltek luxusautókat a „tréningre”.

 
Turai kastélyszálló (forrás: Facebook)
 

A rendőrség Hadházy turai kastélyszállós bejelentésével kapcsolatban a Telexnek szerdán megerősítette, hogy valóban érkezett bejelentés szombaton a rendőrségre, és utánajártak a dolognak. „Igen, a rendőrség utánajárt a bejelentésnek. A kérdéses helyszínen a rendőrök ellenőrzést végeztek, azonban szabálytalanságot nem tártak fel” – írták.

Azonban Baldauf Csaba, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének általános alelnöke a kormánypárti Magyar Nemzetnek arról beszélt, hogy ők sok jelzést kaptak, és több esetben be is bizonyosodott, hogy az ország több pontján a magán-szobakiadók, vendégházak, panziók üzemeltetői kijátsszák a korlátozásokat. A többi között azt mondta: „Úgy bonyolítanak telt házas hétvégéket, hogy a szobákat a november óta meglévő vendégfogadási tilalom ellenére baráti társaságoknak adják ki, ám azt üzleti útként, például egy cég csapatépítő programjaként jegyzik be, ami a bezárás alatt is engedélyezett szolgáltatás. (…) Rengeteg konkrét példát tudnék említeni, többször ellenőriztük próbafoglalásokkal, hogy a Balaton körül vagy az ismert borvidékeken, népszerű utazási térségekben így szereznek illegális bevételt hónapok óta, lényegében következmények nélkül. Nemegyszer úgy jártunk, hogy a telefonban közölték: nem maradt már szabad szoba. Nyilván nem üzleti utazókkal telt meg az adott szálláshely”.

A Telex erre is rákérdezett a rendőrségnél, és azt a választ kapta: „A rendőrség nem osztja az alelnök véleményét”.

A teljes beszélgetést meghallgathatják a fenti lejátszóra kattintva. Címlapi kép: Hadházy Ákos/Facebook

Reggeli gyors
2021. április 13., kedd 07:40
Műsorvezető: Dési János