„Klubrádió
Megbeszéljük...

Bige: Nem megyünk feltett kézzel a vágóhídra

14/11/2023 18:29

| Szerző: Klubrádió

Mégsem zár be végleg, legalábbis egyelőre Magyarország egyetlen műtrágyagyára, a péti Nitrogénművek – jelentette be Bige László, a cég tulajdonosa Megbeszéljük című műsorunkban. Úgy fogalmazott, hogy nem mennek feltett kézzel a vágóhídra, minden jogi lehetőséget igénybe vesznek. A vállalkozó ugyanis jogellenesnek tartja a cégükre kivetett évi nagyjából 20 milliárd forint adót.

2023. november 14. Megbeszéljük / részlet, Bige László (23.11.14.)
18:21
00:00

Bige László nagyvállalkozó, műtrágyagyáros kedden közölte, hogy leállítja a péti Nitrogénműveket; a döntés hátterében a júliusban megjelent, a széndioxid-kvóta kiosztására és eladására is adóterhet előíró rendelet áll. Szakértői vélemények szerint ez az egész magyar mezőgazdaságnak súlyos csapás lehet. 

Madár István, a Portfolio elemzője a Klubrádiónak azt mondta, akár a GDP növekedésre is hatással lehet a nemzetgazdasági szempontból is jelentősnek számító Nitrogénművek leállása. A meglehetősen visszás módon, visszamenőleges hatállyal kivetett szén-dioxid-kvótákra vonatkozó különadó valóban kigazdálkodhatatlannak tűnik, és nem csak a Nitrogénművek, hanem téglagyárak, építőanyag-gyárak bezárásával is járhat – mondta szintén rádiónknak az Andersen Adótanácsadó Zrt. vezérigazgatója, aki hallott arról, hogy a kormány szívesen látna új tulajdonosokat az érintett szektorokban. Radnai Károly szerint senki sem vitatja, hogy a környezetszennyező tevékenységeket vissza kell szorítani, ennek érdekében pedig lehet adóztatni, de ezt hosszútávon, a cégek számára tervezhető módon érdemes megtenni. 

Bige László a Megbeszéljük adásában úgy fogalmazott: a Nitrogénművek Európa legkorszerűbb gyára és a műtrágyagyártáson belül a legzöldebb technológiát képviseli. Átlátható, magyar tulajdonban van, nem offshore-cégeken keresztül működtetik, nem vitték be semmilyen alapítványba és jól gazdálkodik, egy egészséges vállalat. Ami velük történik, az nem passzol ahhoz a gyakran hangoztatott állításhoz, hogy [a kormány] a magyar cégeket védi.

A szén-dioxid-kvótára kivetett adó szerinte csak arról szól, „hogyan lehetne elvenni a mi pénzünket, hogy valamilyen módon hozzájussanak valakik” a céghez. Nyilván mindenki tudja, hogy kik” - fogalmazott. Ez vezetett oda, hogy leállítják a termelést és elengedik az embereket. Azonban, mint mondta, a Portfolio egy-másfél hónappal ezelőtti levelet idézett, azóta jogászaikkal és külföldi jogi irodákkal átnézték az adóztatási helyzetet, és arra jutottak, hogy az teljes mértékeben jogellenes.

Kijelentette: ki fogják használni az összes jogi lehetőséget és „nem megyek feltett kézzel a vágóhídra és nem viszem az embereinket se”. Harcolni fognak azért, hogy a Nitrogénművek 93 éves gyártási tevékenységén túl további 30-40 évig működhessen ezzel a technológiával. Elmennek a magyar bíróságokhoz, alkotmánybírósághoz és az Európai Unió bíróságához is – sorolta. Ugyanis, fűzte hozzá, három korábbi, némileg hasonló esetben az EU is eltörölte ezeket a megadóztatási próbálkozásokat, mert ezek szerinte ellentétesek az európai joggal. Bár el kell jutni eddig, de a vállalkozó szerint a cég túléli, működni fog. Azt nem tudja, hogy mikor indulnak újra. Van még valamennyi termékük, azt most eladják, aztán „néznek ki a fejükből”.

Szerinte az említett adó aránytalan, konfiskáló jellegű és visszamenőleges hatályú, emellett sérti az EU erre vonatkozó irányelvét. Utóbbi arról szól, hogy minden műtrágyagyár kap ingyenes kvótát az EU-ban, hogy fenntartsák a versenyt, csak őket adóztatják meg, így hátrányba kerülnek a többi gyártóval szemben – jelentette ki Bige László. Közölte, 12-14 milliárd forint lenne az adó, attól függően, hogy mennyit terhelnek. Ezenfelül van még egy elvonás, amely szintén csak őket érinti, mert csak ők használják alapanyagként (és nem energetikai célra) a szénmolekulát az országban. Ez évente körülbelül 6-7 milliárd forintot jelent, vagyis csak erre az évre körülbelül 20 milliárd forint adót „kaptak a nyakukba” – összegezte a vállalkozó.

Szóba került Nagy István agrárminiszter nyilatkozata is, aki szerint 2030-ra a világ harmadik legerősebb mezőgazdasága lesz a magyar. Bige László erre úgy reagált: ha bekapcsolja a tévét vagy a rádiót, mindenhol csak azt hallja, hogy 10-15 év múlva itt a fényes jövő, de arról nincs szó, hogy a gazdálkodó másnap miből vesz gázolajat, vagy egy átlagember a csirke far-háton kívül bármi ennivalót. Hét év múlva senki nem fog emlékezni ezekre a mondásokra, már harminc éve mennek ezek az ígérgetések, tette hozzá.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg.

Megbeszéljük...
2023. november 14., kedd 17:20
Műsorvezető: Bolgár György