„Támogassa
A lényeg

Első fokon elutasította a bíróság Bige cégének kérelmét: 11 milliárdos bírság fenyeget

22/12/2021 15:35

| Szerző: Klubrádió

A Fővárosi Törvényszék nem jogerős döntésében utasította el a Nitrogénművek csoport kérelmét, így a 11 milliárd forintos bírság továbbra is él. Az ügyben fellebezhet a cégcsoport, mely esetben az ügy lezárultáig nem kell fizetniük.

Első fokon elutasította a Fővárosi Törvényszék a Bige László érdekeltségébe tartozó Nitrogénművek csoport azonnali jogvédelemre vonatkozó kérelmét – írja a Magyar Nemzet. A lap a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) tájékoztatására hivatkozott.

A Fővárosi Törvényszék döntése nem jogerős, a cégcsoport nyolc napon belül fellebbezhet ellene a Kúriánál. Ha fellebbeznek, akkor a Kúria döntéséig nem kell befizetniük a még októberben a GVH által kartellezés miatt kiszabott 11 milliárd forintos bírságot.

Bige László az egyik leggazdagabb magyar, sajtóinformációk szerint vagyona a százmilliárdos tartományban van. Arról is ismert, hogy többször összeütközésbe került a hatóságokkal, illetve a kormányzattal. Az utóbbi években több eljárás is indult ellene, 2021 elején egy vesztegetési és hűtlen kezelési üggyel összefüggésben rendelték el bűnügyi felügyeletét. Ezeket az eljárásokat Bige egy ellene indult kampány részeként értelmezte, írta a 444.hu, Bige az eljárások mögött Csányi Sándor OTP-vezért sejti. A Nitrogénművek idén tavasszal azt közölte, 2021. április 28-tól a Nyíregyházi Törvényszék jogerős döntése alapján semmilyen kényszerintézkedés hatálya alatt nem áll. A Nyíregyházi Járásbíróság 2021. március 24-én szüntette meg a milliárdos házi őrizetét, de az elsőfokú határozat ellen kétszer is fellebbezést nyújtott be az ügyészség, ezért csak április végén szűnt meg a házi őrizet.