„Klubrádió
Reggeli gyors

Berényi Andor: Inkubátor helyett nehezített pálya

12/03/2023 15:44

| Szerző: Klubrádió/Lőrincz Csaba

Nemcsak felkészületlenül érte az pályázókat, az NFI döntőbizottságának döntése, a filmkészítés folyamatát is nehezíti. Nem inkubátorról, védett környezetről beszélünk, hanem nehezített pályáról, mert az első filmeseknek szigorúbb elbíráláson kell végigmenniük, mint a normál pályázati rendszerben – véli Berényi Andor, díjnyertes rendező.

2023. március 10. Reggeli gyors - részlet 23.03.10. Berényi Andor
15:23
00:00

Nyílt levélben kérik a Nemzeti Filmintézet Inkubátor Programjának egykori és mostani alkotói, hogy ne kaszálja el az NFI döntőbizottsága a program idei három filmtervének finanszírozását, és indítsanak párbeszédet a program jövőjéről.

"Az Inkubátor Program jelenlegi és egykori alkotói, valamint a magyar filmszakma képviselői értetlenül állunk a Döntőbizottság határozata előtt, melyben a szakmai zsűri és közönség döntését felülírva, az Inkubátor 7.0 program öt nyertes filmtervéből három megvalósulását nem kívánja támogatni" – írják az alkotók a levélben.

"A keretösszeg nem változik – mintha az öt filmterv megkaphatná ezeket – de egy új szabályra hivatkozva nem engedik, hogy beadjuk a gyártási pályázatokat" – mondta a Reggeli gyors pénteki adásában Berényi Andor. A rendező, aki egyike a 7. Inkubátor program díjnyertes alkotóinak hozzátette, hogy december 23-án hozta azt a döntést a bizottság, amelyet az érintettek csak február 7-én kaptak kézhez. A döntésben pedig az szerepel, hogy nem javasolják a terveket a gyártási pályázatra, a pályázat olyan pontjára hivatkozva, amely február 6-áig nem volt nyilvános. Egyszerűbben nem tudtak a pályázók arról, pontosan milyen kritériumokat kell teljesíteniük.

Egészen biztos abban Berényi, hogy nem pénzügyi okai vannak a döntésnek, hiszen ezt a döntőbizottság egyik képviselője ezt egyértelművé tette a producereknek. Egyéb indoklást azonban nem volt hajlandó adni, sőt azt sem akarta elmondani, mikor változott meg az eljárás rend.

Hangsúlyozta azt is, hogy 2021. augusztusa – a pályázati felhívás megjelenése – óta nem volt információjuk erről a változásról és a filmkészítés folyamatát 2022. májusában abban a biztos tudatban kezdték meg, hogy az NFI támogatni fogja ezeket.

Ezért írtak nyílt levelet az érintettek a Káel Csaba vezette filmintézet valamilyen módon reagáljon az ügyben. Egyelőre ebben reménykednek az alkotók. Ettől függetlenül Berényi biztos abban, hogy saját filmje elkészül akár belföldi, akár külföldi hozzájárulással.

"Ezek a filmek összesen kerülnek annyiba, mint egy Rákay-féle eposz ötöde" – mondta, hozzátéve, hogy a teljes keretösszeg nem éri el az 500 millió forintot. Ezekre a filmekre azonban külföldön és belföldön egyaránt kíváncsiak az emberek.

Ha ez a szabályozás így marad, akkor az első filmeseknek nehezített pályán kell elindulniuk, és akkor nem inkubátorról, védett környezetről beszélünk. "Előzsűrin, zsűrin, második, harmadik forgatókönnyv-változaton kell végigmenniük, hogy utána ugyanaz elé a döntőbizottság elé kerüljenek, mint azok, a normál pályázati rendszerben vesznek részt. Ezzel kiüresedik az inkubátor program" – foglalta össze.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors/interjó Berényi Andorral
2023.03.10., péntek 8:48
Riporter: Pálinkás Szüts Róbert