„Klubrádió
Megbeszéljük...

Bauer: Önkényuralmi rendszerben élünk, érték, hogy még van ellenzék

14/04/2023 21:26

| Szerző: Klubrádió

Bauer Tamás szerint jelenleg önkényuralmi rendszerben élünk, de a politikai gondolatok szabadsága még működhet. "Örüljünk ennek, ne becsüljük le, értékeljük, hogy ennyiféle nézet, gondolat, politikai elképzelés létezik. Ne siettessük ennek a sokféleségnek az eltűnését a magyar politikai közéletből" - mondta a közgazdász az ellenzékről, amelynek pártjai között szerinte döntő különbségek vannak.

2023. április 14. Megbeszéljük / részlet, Bauer Tamás (23.04.14.)
14:39
00:00

Bauer Tamás közgazdászt, egyetemi tanárt, volt országgyűlési képviselőt arról kérdeztük, amiről csütörtökön Lakner Zoltán politológust is, hogy mi az akadálya az ellenzék szorosabb együttműködésének.

Szerinte a különbségek döntőek az ellenzéki pártok között. A jelenlegi ellenzéki pártok egy önkényuralmi rendszerben magukat a demokrácia híveinek mondják. De a demokrácia hívei is lehetnek jobb-és baloldaliak, liberálisok és „antiliberálisok”, szocialisták. Ezek lényeges különbségek, ezekről szól szerte a világon a demokratikus politika.

Két témakört emelt ki: az egyik a nemzeti kérdés, amelyben a Demokratikus Koalíció kifejezetten ellenzi a Fidesz politikáját, nem helyesli a kettős állampolgárságot és a határon túl élők választójogát abból a megfontolásból, hogy mindenki ott vegyen részt a döntésekben, ahol azok őt érintik. Ezzel szemben a többi párt annyira elfogadja a Fidesznek ezt a gyakorlatát, hogy például az MSZP elnöke annak idején azzal ment el Erdélybe, hogy ott kampányoljon, segítsenek nekik ebben. (Amire azt a választ kapták, hogy fölösleges, a helyiek tudják, hogy a Fideszre fognak szavazni.)

A másik példa, amelyre felhívta a figyelmet, az európai integráció elmélyítése. A DK támogatja az európai egyesült államok eszméjét, például a Jobbik pedig új kiegyezést sürget Nyugat- és Kelet-Közép-Európa között, ami szerinte „lényegében a Fideszével azonos” álláspont. Tehát külpolitikai téren is alapvető nézetkülönbségek vannak az ellenzéki pártok között – vélekedett Bauer Tamás.

Majd felvetett egy gazdasági témát is: az ársapkákat a Momentum és a Jobbik is megszüntetné, az MSZP pedig még ki is terjesztené. Szerinte az előbbi modern, a nyugati gyakorlatot követő felfogás, az utóbbi pedig visszamutat a szocializmusba, ahogy a Fideszé ezen a téren.

Sokszínű ígéretek vagy üresség

A választásokig lehet együtt szidni a Fideszt, lehet együtt tenni „teljesíthetetlen jóléti ígéreteket”; ebben a Jobbiktól a DK-ig nagy az egyetértés, mindenki ígérget, de semmit nem ér el vele, de abban a pillanatban, amint kormányozni kezdenének, nagyon nehezen lennének összeegyeztethetőek az álláspontok. Ráadásul ezek az ígéretek is sokfélék, ha pedig ezt a sokféleséget el akarják belőle tüntetni, akkor üressé válik a közös program – jegyezte meg, az előző választásra is utalva. Ugyanakkor hozzátette: a dolog olyan nagyon nem aktuális, mert Orbánéktól egyhamar nem lehet megszabadulni szerinte, „szinte teoretikus a vita”.

Hangsúlyozta: amikor politikáról beszéljünk, ne csak arról beszéljünk, hogy ki van hatalmon és hogyan lehet őt legyőzni, hanem arról is, hogy mit tesz a hatalommal és mit tenne az, aki kormányváltást szeretne. Erről szerinte keveset beszélnek az elemzők, kevés szó esik a médiában és a szavazók egy része is azért is várja el a pártoktól szorosabb együttműködést, mert nem látja, hogy „egy világ választja el őket”.

Az mondta, örül, hogy van Párbeszéd, van LMP, bár utóbbinak a gondolatai kevésbé állnak közel hozzá, mint a DK-é vagy a Momentumé. Az ő kitörlésük a politizálásból nem hozna annyit a konyhára, mint amennyit vesztenénk általa. „Jelenleg önkényuralmi rendszerben élünk, és még jó ideig ebben fogunk élni (...), de a politikai gondolatok szabadsága még működhet” – jelentette ki. „Örüljünk ennek, ne becsüljük ezt le, értékeljük, hogy ennyiféle nézet, gondolat, politikai elképzelés létezik. Ne siettessük ennek a sokféleségnek az eltűnését a magyar politikai közéletből.”

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Beliczay László

Megbeszéljük...
2023. április 14., péntek 16:45
Műsorvezető: Bolgár György