„Klubrádió
Megbeszéljük...

Kutyapárt: Lassan építkezünk és nem kollaborálunk

5/04/2023 21:02

| Szerző: Klubrádió/Vikár Anna

A Kutyapártot az elmúlt hetekben rendre a parlamenti küszöb fölé mérik. A tagság két hónapja egyhangúan megszavazta, hogy külön indulnak a következő választáson. "Mi lassúak vagyunk, azt szeretnénk, hogy legyen harminc önkormányzati képviselőnk, aki tényleg jó és nem háromszáz, aki felkészületlen" – mondta Kovács Gergő, a párt társelnöke a Megbeszéljükben. Szerinte az ellenzéki pártoknak a közösségépítéssel, a hangjukat felerősítő sajtó létrehozásával kellene foglalkozniuk és "ráfeküdni" arra negyven körzetre, ahol eldőlhet a választás.

2023. április 05. Megbeszéljük - részlet Kovács Gergely 2023.04.05.
16:48
00:00
Az elmúlt hetekben készült közvélemény-kutatások rendre azt mutatják: egyre népszerűbb a Magyar Kétfarkú Kutyapárt (MKKP). Egyes felmérések szerint a párt átlépné a parlamenti küszöböt, például a kormányközeli Nézőpont szerint 8 százalék szavazna a Kétfarkúakra.

A DK TV elindulása sokat segített a népszerűségünk növelésében – ironizált Kovács Gergő, a párt társelnöke és XII. kerületi önkormányzati képviselője a Megbeszéljükben. Komolyra fordítva a szót, Kovács szerint arról lehet szó, hogy ők azt próbálják csinálni, amit "mindenkinek kellene", 100-150 találkozót szerveztek az elmúlt hónapban, ahol elég sok új ember jelenik meg. A nagy részük azt mondja el, hogy csalódtak az ellenzékben, de szeretnének valamit tenni – mondta a társelnök.

Ezért sem lenne logikus, ha változtatnának a stratégiájukon és az összefogás lehetőségét keresnék a többi párttal. "Ennek lenne egy olyan mellékhatása, hogy kilépne a tagság, én lemondanék, és elmennének a szavazók. Összefoghatna a nulla százalékos Kutyapárt mondjuk az MSZP-vel" – mondta Kovács.

kovács gergő
 
Kovács Gergő
 

Bizonyos országos vagy helyi ügyek mentén a Kutyapárt együttműködött az ellenzéki pártokkal, ilyen volt a Nolimpia-kampány, a Fudan-beruházás elleni népszavazási kezdeményezés, vagy nemrég az LMP győri tiltakozása az akkumulátorgyár ellen. Illetve vannak települések, ahol közösen találtak ki városfelújítási akciókat. Kovács szerint ezekre mindig nyitott a párt, de a leggyakrabban ahelyett, hogy azzal keresnék meg őket, hogy "csináljanak együtt valami értelmeset", inkább választástechnikai kérdésekkel fordulnak hozzájuk.

"Amit a választások előtti fél évben kaptunk az ellenzék szócsöveitől, hogy Márki-Zay Péter azzal baszogatott, hogy berántson az összefogásba, az arra volt jó, hogy két hónapja egyhangúan megszavazta a teljes tagság, hogy külön indulunk a választásokon" – mondta a társelnök. 

Mi lassúak vagyunk, azt szeretnénk, hogy legyen harminc önkormányzati képviselőnk, aki tényleg jó. Nem arra hajtunk, hogy legyen 300, akikről azt sem lehet tudni, pontosan mit csinálnak, felkészületlenek, és könnyen átcsábíthatóak más pártokba vagy éppen a Fidesszel kollaborálnak egy-egy bizottsági helyért cserébe – magyarázta Kovács.

A társelnök szerint önmagában nem érték, hogy az ellenzéki szereplők szimpatikus dolgokat mondanak. Az összefogás pártjainak szerinte ötvenszer akkora erőforrásai vannak, mind pénzben, mind médiafelületekben, mint a kétfarkúaknak. Ezt használhatnák közösségépítésre, létrehozhatnának olyan sajtót, ami felerősíti a hangjukat, ráfeküdhetnének arra a negyven körzetre, amin a következő választás múlhat.

Leépültek a pártok vidéki hálózatai, a Kutyapárt tapasztalata, hogy még a harmincezres városokban sem tudják megmondani a helyiek, hogy ki tartozik az ottani ellenzékhez. Ők száz "passzivista" találkozót szerveztek az elmúlt hónapban. "Mi ezt meg tudjuk csinálni húsz alkalmazottal, ötvenszer ekkora erőforrással ötvenszer ekkorában lehetne megcsinálni, mégsem teszik" – mondta Kovács. "Hat éve azzal telik az életem, hogy heti 2-3 nap random városokban ötletelünk, hogy mit csináljunk helyben, ráadásul néha még egy sört is bontunk hozzá, tehát alapvetően ez egy jó dolog" – magyarázta a társelnök.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg. Címlapi kép: MKKP/Facebook

Megbeszéljük.../interjú Kovács Gergellyel
2023.04.05., szerda 16:25
Riporter: Bolgár György