„Klubrádió
A lényeg

IDEA: Egyszázalékos mikropárt lett az MSZP és a Jobbik is

27/03/2023 14:19

| Szerző: Klubrádió

Megállt a Fidesz támogatottságvesztése, és ezzel egy időben négy, 1–2 százalékpontos mikropárt jött létre az ellenzéki oldalon – olvasható az IDEA Intézet legfrissebb kutatási jelentésében.

A közvélemény-kutató reprezentatív mérésének eredménye azt mutatja, hogy lényeges, érdemi változások nem történtek az elmúlt hónapban a pártok támogatottságában.

Azt írták: valós támogatottsága az ellenzéki pártok közül jelenleg csak a DK-nak, a Mi Hazánknak és a Momentumnak van. Vagyis az IDEA Intézet mérése szerint önállóan indulva három párt jutna be a parlamentbe: a Demokratikus Koalíció (12%), a szélsőjobboldali Mi Hazánk (6%) és a Momentum Mozgalom (5%)

Az ellenzéki oldalon jelenleg parlamenti mandátummal rendelkező többi párt támogatottsága ugyanis azonosan 1–1 százalékpont, így messze állnak a bejutás lehetőségétől. Az MSZP, az LMP, a Párbeszéd, valamint a Jobbik – Konzervatívok helyzete jelenleg kritikusnak látszik a pártpreferenciák alapján. Megjegyzik: a korábbi politikai-kutatói tapasztalatok azt mutatják, hogy ha egy párt elér az 1–2 százalékos támogatottsági sávba, onnan nehéz, lényegében lehetetlen a visszakapaszkodás.

Az ellenzéki kötődésű IDEA Intézet azt írta, hogy a Fidesz támogatottságvesztése megállt a teljes, választókorú népesség körében. A kormánypártra 2023. március folyamán a választókorú népesség 29 százaléka szavazna. A legszűkebb, ugyanakkor legaktívabb választói rétegben, a biztos szavazó pártot választóknál sem történt változás: a Fidesz támogatottsága továbbra is 48 százalék.

A biztos szavazóknál a DK 19, a Mi Hazánk 9, a Momentum 7 százalékos. Érdekesség, hogy a teljes népességen belül 4 százalék által támogatott Magyar Kétfarkú Kutyapárt is bejutna a Parlamentbe az IDEA felmérése szerint, ha most lennének a választások: 6 százalékon áll.

Az ismeretlen preferenciájúak aránya ugyanakkor ismét nőtt 2 százalékponttal, így már 38 százalék. Az IDEA Intézet mérései alapján 2019. január óta a legmagasabb arány. 2022. november–decemberhez képest 6 százalékpontos növekményről beszélhetünk. Ez a társadalom politikától való távolságtartására, politikai elidegenedésre utal.

Az IDEA Intézet a kutatás adatait 2023. február 25 – 2023. március 16. között vette fel közösségi média alapú kérdőív segítségével. A vizsgálat végeredménye reprezentatív az ország felnőtt népességére nem, életkor és régió tekintetében. A válaszokat súlyozták, az 1800 emberből álló minta hibahatára az alapmegoszlások esetében legfeljebb ±2,3 százalékpont – írták a kutatás módszertanáról.