„Köszönjük
Megbeszéljük...

Bauer: Az ellenzéknek végre igazat kéne mondania

10/08/2022 18:42

| Szerző: Klubrádió/Ivánkai Márk

A Fidesz infantilizálja a társadalmat, az ellenzék pedig rásegít erre. A kormány narratívájában a rezsicsökkentéssel az állam megoldja, hogy ne kelljen annyit fizetni az energiáért, mint amennyit szocialisták alatt kellett. De ezzel egyszersmind elhallgatják, hogy az energiaárat befolyásolja az világpiac alakulása. Amikor az ellenzék azt mondja, hogy nem kellett volna emelni a rezsidíjakat, azzal a kormány narratíváját erősíti. Bauer Tamás közgazdász, volt SZDSZ-es képviselő szerint az ellenzéknek végre el kellene kezdenie igazat mondania, és belátni, hogy a rezsicsökkentést eleve be sem kellett volna vezetni. 

2022. augusztus 10. Megbeszéljük - 2022.08.10. Bauer Tamás
16:08
00:00

Kálmán László gondolata volt, hogy a "rezsicsökkentés" szónak ki sem szabadna jönnie az ellenzék száján, mert ezzel igazolják ennek a hibás gazdaságpolitikai lépésnek a létjogosultságát. Bauer Tamás közgazdász szerint nem lehet a háztartási energia árát tartósan elszakítani a költségek világpiaci alakulásától, mert akkor túlfogyasztás lesz, a valóban hasznos energiatakarékossági beruházások pedig elmaradnak. Fenntartható rezsicsökkentés nincs – mondta.

A rezsicsökkentés azoknak is járt, akik nem szorultak volna rá a háztartásuk alacsony fogyasztása miatt. Ezt a kedvezményt azonban valamiből fizetni kellett. A kormánykommunikáció mindvégig elhallgatta, hogy a rezsicsökkentést abból a 27 százalékos áfából finanszírozták, amit mindenki minden vásárlása után megfizetett és fizet jelenleg is. Az ellenzéknek ezekkel a hazugságokkal szemben kellene végre az igazságot állítania, és nem a rezsicsökkentés megtartását követelnie – mondta a volt SZDSZ-es politikus.

Gátlástalan félrevezetésben a Fidesz mindig is jobb volt. Az ellenzéknek végre be kéne ismernie, hogy a rezsicsökkentést ebben a formában nem lett volna szabad bevezetni. A DK javaslata szerint például az államnak szociális alapon, a rászorulóknak kellene rezsitámogatást nyújtania – mondta Bauer. 

Az ellenzék azért követi a Fidesz hazug narratíváját, mert fél a további népszerűségvesztéstől. Tudják, hogyha kimondanák az igazságot, akkor a kiátkozás lenne az osztályrészük, ahogy annak idején Bokros Lajosnak vagy magának Bauernek, amikor szót emelt az ellenzék napokban tartott rendkívüli ülésének céltévesztése ellen.

Bauer szerint az ellenzék a "hazudozással" csak a következő kétharmadot készíti elő. Az egyetlen esély a feltámadásra, ha a keserű igazságot állítanák a Fidesz hazugságaival szemben. 

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg.

Megbeszéljük/interjú Bauer Tamással
2022. augusztus 10., szerda 16:15
Riporter: Bolgár György