„Klubrádió
A lényeg

Megjött a tételes indoklás, miért nem mennek el a fideszesek az ellenzék által összehívott rendkívüli ülésre

8/08/2022 12:15

| Szerző: Klubrádió

Korábban írtunk róla, hogy rendkívüli ülést tart az Országgyűlés az ellenzéki pártok kezdeményezésére, ahol a katatörvény eltörlése mellett a rezsiemelés megszüntetéséről, a lakóépületek szigeteléséről, az élelmiszerválság leküzdéséről, a klímabérlet bevezetéséről, valamint az egyes termékek áfamenetességéről szóló javaslatokat terjesztene a Ház elé az MSZP, a DK, a Párbeszéd, az LMP és a Jobbik. 

Először Kocsis Máté Fidesz-frakcióvezető röviden csak azt közölte, hogy a kormánypárt nem vesz részt a rendkívüli ülésen, így az nem lesz határozatképes, ám később a Kormányzati Tájékoztatási Központ közleményében tételesen felsorolta, hogy miért nem mennek el a fideszes politikusok az ülésre. A közlemény szerint 
– Az ellenzék a bevezetésétől kezdve támadta a rezsicsökkentést, és a kampány alatt azt is egyértelművé tették, hogy eltörölnék.
– A kata-adónem bevezetését meg sem szavazták.
– Adócsökkentést szorgalmaznak, azonban a jövő évi költségvetéshez összesen 3200 milliárd forint nagyságrendű adóemelési javaslatot nyújtottak be.
– Emelnék többek közt a társasági adót és a személyi jövedelemadókat is.
– Mindezt súlyosbítva erőteljesen kampányoltak azon szankciók mellett, amelyek az energia-áremelkedések fő okozói, és már most óriási terheket rónak az európai gazdaságra.

Ilyen előzmények után hiteltelennek tartjuk a rendkívüli üléssel kapcsolatos kezdeményezésüket, ezért a kormány képviselői nem vesznek részt rajta – közölték.