„Klubrádió
Esti gyors

Baranyi: Furcsa, hogy a kínai szervezetek ennyi idő után küldenek levelet az utcanevek miatt

14/02/2022 21:12

| Szerző: Klubrádió/Lőrincz Csaba

Ferencváros polgármestere szerint a kínai szervezetek által küldött levél nem feltétlenül tükrözi a Magyarországon élő kínai közösség véleményét.

2022. február 14. Esti gyors - részlet 22.02.14. Baranyi Krisztina
08:00
00:00

Tizenhat magyarországi kínai szervezet képviselői írtak levelet a Magyarországon élő kínai közösség nevében Baranyi Krisztina ferencvárosi polgármesternek. Ebben többek közt arra hivatkoztak, hogy a Fudan Egyetem tervezett kampusza környékén megváltoztatott utcaneveket Kína a belügyeibe való beavatkozásként értékeli, és ez könnyen okozhatja a két ország közti gazdasági kapcsolatok romlását.

A kerület a szolidaritás jegyében nevezte át az utcákat:

  • Szabad Hongkong út,
  • Ujgur mártírok útja,
  • Dalai láma út,
  • Hszie Si-kuang püspök út.

Válaszában Baranyi elmondta, miért nem változtatja meg újra az utcaneveket.

A politikus a Klubrádiónak azt mondta, furcsállja, hogy ennyi idővel az utcanevek megváltoztatása után (2021 áprilisa) keresik meg ilyen kérésekkel. Baranyi szerint alig burkolt fenyegetésként is értékelhető a levél. Megjegyezte, él a gyanúval, hogy a levél inkább politikai nyomásgyakorlás, mintsem a Magyarországon élő kínai közösség álláspontja.

Fontosabb, felháborító problémának tartja, hogy a Fudannal kapcsolatos népszavazás kiírásához szükséges aláírásokat még mindig, a leadástól számított harmadik hét elteltével sem sikerült megszámolni. Nyilvánvalóan arra játszanak Baranyi szerint, hogy ne lehessen a választások napján megtartani a népszavazást. Ez a szándék annál is inkább szembetűnő szerinte, hiszen a gyerekek nemváltó műtétjéről szóló népszavazás elfogadásához elegendő volt egy parlamenti határozat is.

Azt is hozzátette, döntésének semmilyen idegengyűlölet, vagy előítélet nem áll hátterében, pusztán arról van szó, hogy Magyarország valóban olyan megállapodásokat kössön, amely minden félnek egyaránt előnyös, és ne ütközzön más megállapodásokba.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Esti gyors/interjú Baranyi Krisztinával
2022.02.14., hétfő 18:35
Riporter: Dési János