„Klubrádió
A lényeg

Kínaiak megkérték Baranyit, hogy változtassa meg a Fudan körüli utcák nevét

14/02/2022 07:10

| Szerző: Klubrádió

Január 24-én a Magyarországon élő kínaiak nevében levelet küldtek Ferencváros polgármesterének, Baranyi Krisztinának, hogy „gondolják át az utcanevek által okozott és kialakult helyzet előnyeit és hátrányait és amennyiben lehetséges, Kínát sértő változtatásokat módosítsák.” „Mivel ismerjük az anyaország reakcióit, [...] félelmünk egyre nő, hogy a Magyarország és Kína közötti gazdasági kapcsolatok rossz irányba fognak fejlődni” - idézi a 444 a levelet.

 
Utcatábla Fotó: Klubrádió/KaLász
 
utcatábla, fudan, diákváros, ferencváros, kína
 

 

Baranyi Krisztina vasárnap nyílt levélben válaszolt, amit azzal kezd, hogy megnyugtatja a levélírókat, hogy a névadást alaposan megfontolta, mielőtt tavaly átnevezték a majdani Fudan egyetem környékén lévő utcákat. Mint írta, a névadás előnyei jelentősek, a hátrányai elenyészőek.

Ferencvárosban tavaly négy utcát neveztek át: az emigrációba kényszerített Dalai Lámáról, az ujgur mártírokról, "a honkongiak egyre drámaibban eltiport szabadságáról, valamint a vallásszabadságért folytatott küzdelem szimbolikus alakjáról, Hszie Si-kuang katolikus püspökről kaptak nevet ottani utcák.

Baranyi szerint az átnevezés "szolidaritást fejez ki az üldözöttekkel, egyúttal kiállás az egyetemes emberi szabadságjogok mellett", és így a levélírókkal is. Baranyi szerint "ez az akció valószínűleg nem jött volna létre a Fudan egyetem magyar központjának tervei nélkül", és szerinte a magyarok jelentős többségének véleménye ellenére készül a Fudan-beruházás.

 

Ez nem beavatkozás Kína ügyeibe, hanem a magyarok érdekeinek a védelme, "elsősorban a magyar állam korrupt vezetőivel szemben", másodsorban attól védik a magyarokat, "hogy kínai érdekkörök avatkozzanak be a belügyeinkbe".

"Arra bíztatom Önöket, hogy közös munkával olyan világot építsünk, olyan Kínában és olyan Ferencvárosban éljünk, ahol nem szükséges kiállni a tibetiek, az ujgurok, a honkongiak vagy a kínai katolikusok mellett, mert nem üldözi őket senki". Egyben boldog új évet kívánt a kínai naptár szerint a levélíróknak.