„Klubrádió
Reggeli gyors

Balázs Péter: Deutsch Tamást megszégyenítették

17/12/2020 12:17

| Szerző: Klubrádió/K.K.

Nagyobb hős lett volna a kormánypárt EP-képviselője, ha kizárják. A lényeges az, hogy az ő ügye kapcsán a Fideszről volt szó fontos fórumokon.

2020. december 17. Reggeli gyors - részlet 20.12.17. Balázs Péter
09:06
00:00

Brüsszel már megint tesze-tosza. Ez azonban csak Budapestről látszik így, az uniós politika egy kissé összetettebb. A Deutsch-ügy kapcsán Balázs Péter volt uniós biztos világított rá, hogy az Európai Néppárt frakciójában mintegy 50 párt képviselői ülnek. Mindenkinek megvannak a hazai szempontjai, érdekei. Nem lett volna meg a többség Deutsch Tamás kizárásához. Ezért olyan megoldást kellett keresni, amely mindenki számára elfogadható, de mégis van hatása. Az, hogy Deutsch a párttársai mellett ülhet, de némaságra van ítélve, súlyos megszégyenítés. Az Európai Parlamentből kitenni nem lehet, hiszen magyar választók küldték oda, csakis a saját pártja tudná visszahívni, vagy lecserélni. Egyébként pedig –a volt biztos véleménye szerint- Deutsch nagyobb hős lett volna, hogyha kizárják.

Az ügynek az a politikai hozadéka, hogy ismét szó volt a Fidesz szerepéről. Ebben azért nem lehet még tisztán látni, mert az EPP egyik meghatározó pártja, a CDU januárban választ új elnököt, fontos, hogy az ki lesz, és hogyan viszonyul a Fidesz politikájához. Más, nagyobb pártok is óvatosak abban a kérdésben, hogy ki kell-e zárni a Fideszt a pártcsaládból. A határozottabb –főleg északi- pártok kisebbségben vannak.

Balázs Péter beszélt arról is, hogy miként értékelhető a jogállamisági vita lezárása. Szerinte látni kell, hogy Angela Merkel nem a saját, de még csak nem is Németország nevében tárgyalt. Neki egy olyan „optimális” megoldást kellett találnia, amely mind az Európai Parlament, mind az Európai Tanács számára elfogadható. E két intézmény ugyanis különböző álláspontos volt és egyébként is folyik közöttük egy hatalmi küzdelem. Orbán és Morawiecki csak olyasmit kapott, ami egyébként is ott volt a kezében. Cserébe letettek a vétóról. Figyelemre méltó viszont Ursula von der Leyen -harcosnak is nevezhető kijelentése-, mely szerint a bizottság január elsejétől kezdve jegyez minden lépést, amelyet a kormányok a jogállamiság ellen tesznek, és ezeket utólag is szankcionálják.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Bruzák Noémi.

Reggeli gyors
2020.12.17.  06:00
Műsorvezető: Para-Kovács Imre