„Klubrádió
Reggeli gyors

„Az európai polgárok egy év alatt belefáradtak a járványba”

26/02/2021 08:22

| Szerző: Kárpáti János/Klubrádió

Az európai polgárok egy év elteltével teljesen belefásultak a járványba, és a vezetők is szemmel láthatóan kimerültek attól, hogy válságkezelő erőfeszítéseik megvalósítása rendre késedelmeket szenved – írja a Politico arról a konferenciáról, ahol digitális oltási igazolványról állapodtak meg az EU vezetői. A Washington Post pedig arról számol be, hogy az Európai Bíróság kijelölt főtanácsnoka szerint ellentétben áll az uniós joggal a magyar menekültügyi szabályozás. Kárpáti János lapszemléjében olvashatunk izraeli vakcina-diplomáciáról és Magyarországra költöző motorgyárról is.

2021. február 26. Reggeli gyors / részlet, Kárpáti János lapszemléje (21.02.26.)
05:08
00:00

Stop Stop Soros?

A Washington Post közli az AP amerikai hírügynökség arról szóló jelentését, hogy a luxembourgi székhelyű Európai Bíróság kijelölt főtanácsnoka szerint ellentétben áll az uniós joggal a magyar menekültügyi szabályozás és a magyar hatóságok által követett gyakorlat. Atanasziosz Rantosz érvelése szerint Magyarország jogsértő módon írta elő, hogy nem nyújthat be a határon menedékkérelmet az, aki a budapesti kormány értelmezése szerint biztonságos országból érkezik. Szintén ellentétes az európai normákkal, hogy az úgynevezett Stop Soros törvény büntetni rendeli a menedékkérők segítését. A főtanácsnok előzetes jogi szakvéleménye nem köti a tényleges ítéletet később meghozó Európai Bíróságot, de a testület többnyire figyelembe veszi a főtanácsnoki indítványt. Az amerikai hírügynökségi beszámoló kitér arra, hogy a magyar jogszabály közkeletű elnevezése - Stop Soros – a demokrácia előmozdítását támogató, magyar-amerikai adakozóra, a magyar kormány régi céltáblájára utal. Emlékeztet arra, hogy a múlt hónapban az EU határvédelmi ügynöksége, a Frontex felfüggesztette magyarországi működését, mert Budapest nem hajtja végre az Európai Bíróság korábbi ítéletét, és a határon át érkezőket visszatoloncolja Szerbiába. Orbán Viktor miniszterelnök azt állítja, hogy Magyarország konzervatív, keresztény identitását oltalmazza, és Európát igyekszik megvédeni a közel-keleti és afrikai bevándorlóktól – olvasható a tudósításban.

 
Soros-plakát
 

Digitális oltási igazolvány

Az Európai Unió vezetői a koronavírus-járvány elleni küzdelem kérdéskörének szentelt videókonferenciájukon beleütköztek hatalmuk korlátaiba, és megmutatkozott, hogy szakadék tátong a törekvések és a realitások között – így összegzi a Politico című amerikai portál európai kiadása a csütörtöki eseményt. Az európai polgárok egy év elteltével teljesen belefásultak a járványba, és a vezetők is szemmel láthatóan kimerültek attól, hogy válságkezelő erőfeszítéseik megvalósítása rendre késedelmeket szenved – olvasható a cikkben, amely beszámol arról: most abban sikerült megállapodniuk, hogy digitális oltási igazolványt hoznak létre, és ennek a megvalósításához a szükséges technológia kialakítása szempontjából mintegy három hónapra van szükség. Az igazán nagy gond azonban a Politico szerint az, hogy még mindig nagyon keveseket sikerült beoltani Európában.

Vitatott vakcina-diplomácia

A bécsi Die Presse Benjamin Netanjahu vitatott oltóanyag-diplomáciájáról közöl cikket. Eszerint a lakosság átoltottságát illetően világbajnoknak számító Izrael miniszterelnöke a fennmaradó oltóanyagot azoknak a baráti országoknak szánja, amelyek Jeruzsálemet elismerik Izrael osztatlan fővárosaként, vagy legalábbis lépést tesznek ebbe az irányba. A kritérium az, hogy a szóban forgó ország helyezze át izraeli nagykövetségét Jeruzsálembe, vagy pedig jelezze, hogy kész valamilyen diplomáciai státusú külképviseletet nyitni a városban. Ezen államok közé tartozik például Honduras és Guatemala mellett Magyarország és Csehország is – olvasható az osztrák lap írásában, amely szerint ezen a héten derült ki, hogy Kína, India és Oroszország után Izrael is oltóanyagdiplomáciával próbálkozik. Netanjahu nyilvánosan nem szólt kifejezetten erről a szelektálási szempontról, csupán annyit mondott, hogy Izraelnek több mint elég vakcina áll rendelkezésére, ezért ő úgy döntött, hogy néhány szövetséges országnak juttat a készletből, „olyan dolgok ellentételezéseként, amelyeket már megkaptunk” – fogalmazott rejtélyesen a kormányfő. Meg nem nevezett forrásokra hivatkozó izraeli médiajelentések szerint, amelyeket a Die Presse idéz, az említett értelemben vett szövetséges országoknak az amerikai Moderna cég vakcinájából juttatnak - voltaképpen csak jelképes mennyiséget, mintegy 15 országnak összesen 100 ezer dózist.

Jeruzsálem jogállását illetően a nemzetközi jog a város keleti, zömmel arabok lakta felét megszállt területnek tekinti, és a kétállami megoldásra – vagyis a zsidó állam mellett egy palesztin állam létrehozására - törekvők nem fogadják el, hogy Jeruzsálem osztatlanul Izrael fővárosa legyen.

Orbán Viktor Izraelben
 
Orbán Viktor miniszterelnök és Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök sajtónyilatkozatot tesz megbeszélésüket követően Jeruzsálemben 2018. július 19-én. Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd
 
 

Átköltöző motorgyár

A párizsi Le Figaro arról számol be az AFP hírügynökség jelentése alapján, hogy a Stellantis autógyártó a franciaországi Douvrinből az Opel szentgotthárdi telepére helyezi át harmadik generációs EP benzines motorjának a gyártását. A Stellantis nemrég jött létre az olasz-amerikai Fiat-Chrysler és a francia PSA csoport egyesülése révén. Ez utóbbi, a PSA a Peugeot és a Citroen márkát hozta a konszernbe. A beszámoló szerint a franciaországi gyártelepet átalakítják elektromos meghajtású autók akkumulátorainak az előállítására.

Kárpáti János lapszemléjét a cikk elején, a lejátszás ikonra kattintva hallgathatják meg. Címlapi kép: Engin_Akyurt/Pixabay

Reggeli gyors
2021.02.26. 07:00