„Klubrádió

Tranzitzóna: uniós jogot sértett Magyarország

17/12/2020 11:10

| Szerző: Klubrádió

Az Európai Bíróság döntése értelmében a magyar kormány uniós kötelezettségszegést követett el, amikor az igazságos menekültügyi eljáráshoz való tényleges hozzáférést nem tette lehetővé.

Jogellenesen tartották őrizet alatt a tranzitzónákban a Magyarországon keresztül az EU-ba érkezett menekülteket a magyar hatóságok, megsértve a nemzetközi védelem iránti kérelmüket és kiutasításához kapcsolódó uniós jogszabályokat – mondta ki az Európai bíróság. A hvg.hu cikke szerint a luxemburgi testület helybenhagyta csütörtök reggel kihirdetett ítéletében, a júniusban közzétett főtanácsnoki véleményt.

Priit Pikamäe akkor úgy foglalta össze a helyzetet, hogy a magyar állam napi néhány főre korlátozta a belépést a tranzitzónákba, megakadályozta, hogy bárki megfelelően benyújtsa a kérelmét. A tranzitzónák létezése miatt minden menedékkérelem „határeljárássá” vált, ezeknél viszont nem követték a magyar hatóságok az uniós jogszabályokat. Ahogy korábban már kimondta a bíróság, a tranzitzónában való várakozás őrizetnek minősül. Azokat a menedékkérőket, akik nem a tranzitzónán át léptek be Magyarországra és elfogták őket, megfosztja a kiutasítási eljáráshoz fűződő biztosítékoktól.

Illegális bevándorlás - A kibővített tompai tranzitzóna
Fotó: MTI/Ujvári Sándor
 

Az Európai Bíróság szerdai döntése szerint a magyar kormány uniós kötelezettségszegést vitt véghez, amikor az igazságos menekültügyi eljáráshoz való tényleges hozzáférés biztosítására irányuló kötelezettségének nem tett eleget – foglalta össze a portál. A 2016 júliusában bevezetett és 2017 márciusában az egész ország területére kiterjesztett úgynevezett visszakényszerítések is az uniós jogba ütköznek. Négy és fél év alatt a rendőrség adatai szerint közel ötvenezer embert kényszerítettek Szerbiába, sokszor erőszakot alkalmazva.

Az igazságügyi miniszter szerint az Európai Unió Bíróságának mai döntése okafogyott, hiszen már nem állnak fenn azok a körülmények, amelyekről jelen eljárás szólt. A tranzitzónákat bezártuk de a szigorú határőrizetet fenntartjuk - írta közösségi oldalán Varga Judit.

2020. december 17. A lényeg - Lattman Tamás 20.12.17.
01:05
00:00

A Klubrádiónak nyilatkozó nemzetközi jogász szerint a miniszternek csak részben van igaza. A luxemburgi bíróság egy korábbi állásfoglalása után valóban megszüntették a tranzitzónákat, a menedékkérelmek benyújtásának szabályait viszont még szigorították is, így azok továbbra is ellentétesek az uniós joggal - magyarázta Lattman Tamás, aki szerint a magyar kormánynak ezeket korrigálnia kell. A bíróság döntése a határvédelmi intézkedéseket viszont nem érinti - emelte ki a szakember.