„Klubrádió
Esti gyors

Az ÁSZ szerint Győrben nincs semmi látnivaló

13/11/2019 20:52

| Szerző: Klubrádió

A Demokratikus Koalíció (DK) kezdeményezte, hogy az Állami Számvevőszék (ÁSZ) vizsgálja át a botrányok után a győri önkormányzat ügyeit, de csak semmitmondó válaszokat kaptak. Varju Lászlót, a párt képviselőjét kérdeztük.  

2019. november 13. Esti gyors / részlet, Varju László (19.11.13.)
07:35
00:00

Az esetről a 24.hu írt, és a portállal vitatkozott az ÁSZ, mondván, hogy az elmúlt években többször ellenőrizték a győri önkormányzatot. Csakhogy a számvevőszék legutóbb öt éve vizsgálta az önkormányzat könyveit, és a jelentésben nyoma sincs önkormányzati cégek átvilágításának. Mint a szervezet honlapjáról kiderül, legutóbb a 2014. január 1. és 2015. április 30. közötti időszakot nézték át, és erről 2016. december 16-án hozták nyilvánosságra a jelentést. Azóta valóban volt még egy jelentése az ÁSZ-nak Győrről, idén januárban. A mindössze 17 oldalas dokumentum azonban nem újabb területek vizsgálatáról szól, hanem utóellenőrzés, azt nézték meg, hogy a 2016-ban lezárt ellenőrzés alapján tett számvevőszéki javaslatokat végrehajtották-e – olvasható a cikkben.

Varju László a DK képviselője és a költségvetési bizottság elnöke is a Parlamentben, ők kezdeményezték a Borkai-botrány kirobbanása után a győri önkormányzat vizsgálatát. Az ellenzéki politikus az Esti gyorsban azt mondta: azért döntöttek így, mert már évekkel a botrányok előtt is beleírta a számvevőszék – az egyébként „felületes és csak kis részterületre koncentráló” – jelentésébe, hogy a korrupcióval kapcsolatos jelekre figyelni kell. Így az ellenzéki politikus szerint most kellene visszamenni Győrbe és alapos vizsgálatot tartani. Erre semmitmondó választ adott neki az ÁSZ elnöke. (Azt írták közleményükben, hogy tártak fel szabálytalanságot, de nincs lehetőségük büntetőügyi vizsgálatra.)

Varju László szerint Domokos László, az ÁSZ elnöke, mint volt fideszes képviselő hiába takarózik ezzel, mert azt írták a korábbi, szerinte hangsúlyozottan felületes vizsgálatuk alapján írt jelentésbe, hogy a polgármesternek és a jegyzőnek nincs teendője, márpedig ezt elfogadhatatlannak tartja, azért is, mert elég sok ügy derült ki az ördög ügyvédje nevű blog által feltett képek és videók után (illetve kapott nagyobb hangsúlyt), még mindig ugyanazt mondja az állami szerv. Jelezte: a vizsgálat egyébként 2016-ban volt, aminek alapján tartottak egy utóvizsgálatot, annak az eredménye jelent meg idén januárban.

Varju László emlékeztetett arra, hogy van egy elhíresült ügyvéd, aki állandó megbízottja volt a városnak, a város nevében tárgyalt sok ügyben. A történet másik része pedig a már korábban dokumentált Audi-ügy: egy földterületet átminősítettek, de előtte eladták olcsón, és a sokkal nagyobb értékhez jutott hozzá a vevő, a város rosszul járt, bizonyos körök nagyon nem.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: Varju László/Facebook

Esti gyors
2019. november 13., 18.15
Műsorvezető: Szénási Sándor