„Klubrádió
Esti gyors

Aszódi: Azt az erőművet, amire szerződtünk, nem lehet az oroszok nélkül megépíteni

15/03/2023 05:00

| Szerző: Klubrádió/Vikár Anna

A német kormány halogatja a döntést a paksi bővítéshez fontos technológia exportengedélyéről, így érthető, hogy a magyar fél a konzorciumban szintén résztvevő francia cég, a Framatome szerepét növelné az irányítástechnikai rendszer gyártásában és leszállításában. A háború ugyanakkor ellehetetlenítheti Paks II.-t: orosz erőművet nem lehet az oroszok nélkül építeni – mondta Aszódi Attila, a Paksi Atomerőmű teljesítményének fenntartásáért felelős volt kormánybiztos az Esti gyorsban.

2023. március 14. Esti gyors / részlet, Aszódi Attila (23.03.14.)
09:39
00:00
Orbán Viktor és Szijjártó Péter is Franciaországba repült hétfőn. Arról, hogy a miniszterelnök és Macron elnök munkavacsoráján érdemben szóba került-e a franciák jelentősebb részvétele a Paks II. projektben, csak találgatások vannak. A külügyminiszter viszont a Framatome-mal tárgyalt a cég szerepének növeléséről az atomerőmű bővítésében, "annak érdekében, hogy a német kormány ne tudja blokkolni az irányítástechnika szállítását" – nyilatkozta Szijjártó.

Korábban a francia Framatome és német Siemens Energy konzorciumban nyerte el a lehetőséget, hogy legyártsa és leszállítsa az új paksi blokkok irányítástechnikai rendszerét.  Egy ideje azonban elakadt a folyamat: a technológia exportengedélyhez kötött, amit jóvá kellene hagynia a német kormánynak, de nem hoztak még döntést – magyarázta az Esti gyorsban Aszódi Attila, aki korábban kormánybiztosként a paksi erőmű teljesítményének fenntartásáért felelt.

A probléma az, hogy "a német kormány egyszerűen halogatja a döntést": nem mondanak sem igent, sem nemet, azt sem közlik, milyen kifogásuk van. Az elmúlt egy évben az energiastratégia terén számos furcsa, ellentmondásos irányokba mutató döntést hoztak, lehet, hogy az atomenergiától ódzkodnak, de az is elképzelhető, hogy csak simán döntésképtelenek – vélekedett Aszódi. 

"Pedig ez egy standard eljárás kéne, hogy legyen." A két cégnek nagy tapasztalata van: számos erőműbe szállítottak már együtt ilyen biztonság- illetve irányítástechnikai rendszert. Ez a technológia jó referenciával rendelkezik, műszaki szempontból nem előnyös, hogy a német kormány megakasztotta a folyamatot – mondta Aszódi. Van alternatív megoldás: a Framatome nyilván tudja szállítani a másik részt is, magyar oldalon pedig "az a felelős magatartás, ha nem engedjük, hogy a német fél ellehetetlenítse ezt a projektet" – véli a volt kormánybiztos.

Aszódi szerint a háború ebben a részkérdésben nem játszik szerepet: az európai jog az energiapolitikát és a nukleáris biztonsági szabályozást is nemzetállami hatáskörbe utalja – vagyis a más helyeken már jól kipróbált technológia leszállítása nem lehetne kérdéses, hiszen Magyarország felelőssége, hogy mit kezd vele. 

Másrészt a beruházás egészét természetesen befolyásolja a háború. Kérdés, hogy meddig tart és, hogy a végén az EU és Oroszország közötti gazdasági kapcsolatok rendezésének szempontjából előnyösnek tűnnek-e majd a nagy közös projektek vagy éppen ellenkezőleg, teljesen ellehetetlenülnek.

Ez a beruházás eleve is több felet érintő nemzetközi projektként indult. Azt a két blokkot, ami a szerződésekben szerepel, nem lehet megépíteni az oroszok nélkül, hiszen ez egy orosz erőmű, "orosz dizájn". Ha az oroszok nem tudnának részt venni, az azt jelentené, hogy teljesen másik erőművet kell építeni és új szerződésrendszert kell kialakítani – mondta Aszódi.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Esti gyors/interjú Aszódi Attilával
2023.03.14., kedd 18:23
Riporter: Selmeci János