„Klubrádió
A lényeg

Áder kitűzte, április 3-án lesz az országgyűlési választás

11/01/2022 16:34

| Szerző: Klubrádió

Kitűzte Áder János a rendszerváltás utáni kilencedik országgyűlési választás időpontját. A köztársasági elnök az első lehetséges időpontot választotta: 2022. április 3-án lesz a parlamenti választás (és a "gyermekvédelmi" népszavazás is).

„32 évvel ezelőtt, az első szabad választások eredményeként Magyarország független, demokratikus ország lett. Köszönet mindazoknak, akik a nemzet újjáépítésében részt vettek. Az idei esztendőben Magyarország választójoggal rendelkező polgárai immár kilencedik alkalommal szabadon dönthetnek arról, hogy kikre bízzák közös ügyeink intézését” – olvasható a köztársasági elnök kedd délután kiadott közleményében.

Augusztus 20. - Állami kitüntetések átadása a Parlamentben
 
 Áder János köztársasági elnök. Fotó: MTI/Illyés Tibor
 

Így tehát február 12-én, a szavazást megelőző 50. napon kezdődik el a hivatalos kampányidőszak. Az ellenzéki reakciót itt olvashatják.

Áder János arról is döntött, hogy ugyanezen a napon, április 3-án lesz a kormány gyermekvédelminek nevezett népszavazása is. Ehhez arra volt szükség – és ez a köztársasági elnök másik közleményében is olvasható –, hogy az Országgyűlés 2021. november 9-én egyhangúlag elfogadja, hogy népszavazást az országgyűlési képviselők általános választásának napján is lehessen tartani.

A folyamatban lévő népszavazási kezdeményezések közül négy kérdés tekintetében biztosítottak a jogi feltételek a népszavazás kitűzésére – közölte Áder János.

(Kiemelt kép: MTI/Balogh Zoltán)