„Klubrádió
Megbeszéljük...

Horn: Márki-Zay hisz a győzelemben, de hinnie kell a harcostársaiban is

4/01/2022 20:05

| Szerző: Klubrádió/Bohus Péter

Izgalmas, értelmezhető ajánlatokat tesz az ellenzék, összeállhat egy másik Magyarország képe, tehát valamennyire összerendeződött a történet az előválasztás óta, de még nem csiszolódott össze eléggé a szövetség, az ebből fakadó konfliktusok pedig rombolják a szavazók hitét a választási győzelemben – mondta Horn Gábor elemző, volt SZDSZ-es politikus, aki a közös miniszterelnök-jelölt Márki-Zaynak és a pártvezetőknek egymás iránti türelmet és közeledést javasol. 

2022. január 04. Megbeszéljük-részlet / Interjú, Horn Gábor - 2022.01.04.
21:22
00:00

Horn Gábor, a Republikon Alapítvány kuratóriumi elnöke a Megbeszéljükben azt mondta, hogy az ellenzék fontos állomáshoz érkezett, elindult a programismertetése. Szerinte izgalmas, értelmezhető ajánlatokat tesznek, és "összeállhat egy másik Magyarország képe. Valamennyire összerendeződött a történet".

Az ellenzéki csörtékkel kapcsolatban úgy véli, a szavazók biztosan nem ezeknek a programoknak az elemzésével töltik az idejüket, a bizonytalanok meg még annyira sem, holott ők fogják eldönteni a tavaszi országgyűlési választást. Ezért mint mondta, az ellenzéki oldalnak fontos eleme, hogy fel tudják mutatni, kormányzóképesek, hogy "van egy közösen vállalt, elmondható, nem kibeszélős, tartós és kormányra készülő összefogás". Az ellenzéki oldal belső konfliktusai Horn szerint részben érthetőek, de szerinte a pártok vezetőinek és a miniszterelnök-jelöltnek is vigyázniuk kellene egymásra. A konfliktusok különben sokat árthatnak, mert a szavazó elveszítheti a hitét a Fidesz utáni kormányzásra készülő oldalban. 

EP2014 - Kerekasztal-beszélgetés az európai parlamenti válas
 
Horn GáborMTI Fotó: Kovács Attila
 

Horn szerint "a 2021-es előválasztáson az ellenzéki szavazók visszanyertek egy érzést, azt hogy lehet nyerni, hogy másképp is lehet vezetni az országot mint ahogy azt a Fidesz teszi tizenkét éve. Ha azonban a választó veszekedést lát az ellenzéknél, egymást lehülyéző politikai erőket, azt nem bocsátja meg, és otthon marad, de van ennél is rosszabb eset is – mondta.

Márki-Zay újévi mondatára utalva Horn kijelentette, az szerinte félremagyarázás, hiszen a miniszterelnök-jelölt ténymegállapítást tett, amikor azt mondta, hogy az idősebb korosztályokat, amelyek körében népszerűbb a Fidesz, sokkal inkább sújtotta a járvány, mint a fiatalokat, akik többségükben pedig inkább rezsimellenesek. Arról is beszéltek azonban Bolgár György műsorvezetővel, hogy Márki-Zaynak is meg kell tanulnia, "nem biztos, hogy egy mondat önmagában rossz, elég ha félreérthető".

Horn reagált Békesi László volt pénzügyminiszter, szocialista politikus javaslatára is, hogy váltsák le Márki-Zayt a közös miniszterelnök-jelölti pozícióból. Horn hangsúlyozta, Márki-Zayt 680 ezer ember erősítette meg, ő a megválasztott ellenzéki vezető. "Hogy gondolja, hogy cseréljünk?" Három hónap múlva választások lesznek, mondta, majd hozzátette, hogy ettől persze lehet kritizálni, "csak látni kell, milyen a pálya, amin végig lehet menni, ezen kell végig menni és megőrizni Márki-Zay többletét".

Horn megnyugtatónak nevezte Márki-Zay brüsszeli szereplését, "politikához értő külpolitikusként képviselte az ellenzéket", de itthon szerinte többet kellene a harcostársaira hallgatnia. "Belső békét, egyensúlyt teremtő szereplő" lehetne szerinte Márki-Zay, de ez, mint mondta, "nagy tehertétel, iszonyatosan sok energia". Horn látja, Márki-Zayban, hogy lehet nyerni, de "hinnie kell azokban az emberekben is, akik körbeveszik".

A beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg.

Megbeszéljük/Interjú Horn Gáborral
2022. január 04., kedd 16.15
riporter: Bolgár György