„Klubrádió
A lényeg

Európai kutatóintézet: Orbán elveszíti a választásokat, de hatalmon marad

10/01/2022 14:56

| Szerző: Klubrádió

A European Council On Foreign Relations nevű uniós külpolitikai kutatóintézet szerint Orbán Viktor magyar miniszterelnök elveszíti a választásokat, de Donald Trump mintájára önmagát hirdeti ki győztesnek, azonban a volt amerikai elnökkel szemben ő tényleg hatalomban is marad.

A 444 számolt be a European Council On Foreign Relations 2022-re vonatkozó jóslatáról. Felidézték, hogy az uniós külpolitikai kutatóintézet a műfajhoz képest meglepően jól bejöttek tavaly. 2021-re ugyanis ezt vetítették előre Magyarországgal kapcsolatban:

„Az EU fokozza harcát Lengyelországgal és Magyarországgal, és egyes jogállamisági kérdésekben engedményekre is kényszeríti őket. A demokrácia és a jogállamiság ügyében a Brüsszel, illetve Lengyel- és Magyarország között zajló hosszú hidegháború 2021-ben intenzívebbé fog válni. Az uniós költségvetés elfogadásának lendülete és a az a tény, hogy a Fehér Ház autoriter rossz szelleme már nincs a helyén, lehetővé teszik, hogy az Európai Unió elérjen némi előrehaladást és szankciókat vessen be. Ez még nem fogja teljesen helyreállítani a demokráciát Lengyelországban és Magyarországon, de meghúz egy vörös vonalat, és figyelmeztetést jelent majd a többi renitens országnak az unión belül.”

Ennél merészebb a 2022-es előrejelzés:

„Orbán Viktor magyar miniszterelnök elveszíti a választásokat, de önmagát hirdeti ki győztesnek
A frissen egyesült ellenzék a magyarországi választásokon legyőzi Orbán pártját, a Fideszt – legalábbis a külső választási megfigyelők szerint. De Orbán ennek ellenére, Donald Trump volt amerikai elnök kottáját követve, bejelenti, hogy ő nyert. Majd annyiban túl is szárnyalja Trumpot, hogy ő tényleg hatalomban is marad. Ez nagy utcai tüntetéseket fog kiváltani Magyarországon, és válságot robbant ki Magyarország és az EU között.”

A 444 cikkében megjegyzi: a szerzők nem jósoltak semmilyen konkrét uniós szankciót.

(Kiemelt kép: Orbán Viktor Facebook-oldala)