„Klubrádió
Esti gyors

Lakner: Márki-Zay saját magát becsüli alá

4/01/2022 21:43

| Szerző: Klubrádió/Bohus Péter

A hetedik frakcióval kapcsolatos vita azt is jelentené, hogy kimutathatatlan támogatottságú, nem ismert pártok képviselthez jutnak anélkül, hogy bárki szavazott volna rájuk, mondta Lakner Zoltán az Esti gyorsban arról az ellenzéken belül dúló vitáról, hogy elkezdhet-e Márki-Zay Péter a hat ellenzéki párt mellé egy hetediket is behozni az összefogásba. Lakner szerint pedig a miniszterelnöki pozíció nagyon erős, ezért a kormányfőnek lennének más módszerei is a céljaihoz.

2022. január 04. Esti gyors-részlet / Interjú, Lakner Zoltán - 2022.01.04.
13:19
00:00

Nehezen tudna elképzelni egy miniszterelnökjelölt-váltást Lakner Zoltán politológus, a Jelen főszerkesztője, aki szerint "ha lenne magától értetődő miniszterelnök-jelölt, akit a helyére lehetne állítani, akkor nem lett volna szükség az előválasztásra".

Az ellenzék helyzetéről azt mondta, nem lehet a helyzetet szépíteni, "két hónap elment folyamatos vitákkal", így a kampánystábok hiába dolgoznak keményen, "a politikai kérdések nem oldódtak meg". Ezek közül a jelenleg legismertebb, hogy Márki-Zay Péter a hat párton kívül egy saját, hetedik frakciót szeretne az ellenzéki összefogásba hozni. "Amíg nem nyugszik bele mindenki, hogy lesz vagy nem lesz hetedik frakció, addig a munkához nem lehet hozzákezdeni" - mondta a politológus.

 
 Márki-Zay Péter, Fekete-Győr András, Orosz Anna
Facebook
 

Megfontolásra érdemes szempontok között említette Lakner, hogy vajon azért nyerte-e meg az előválasztást Márki-Zay Péter, mert a kisgazdapárt keményen kampányolt mögötte. "Kimutathatatlan támogatottságú, nem ismert pártok képviselthez jutnak anélkül, hogy bárki szavazott volna rájuk": ez Lakner szerint nem fér össze az előválasztással. Ő azt mondta, hogy a hetedik frakcióhoz való ragaszkodással a  "miniszterelnök-jelölt saját magát becsüli alá", hiszen az ő "politikai víziója volt az, ami sok választópolgár számára vonzó volt", és ő beszélt a második forduló után megjelent csillogó szemű fiatalokról, akik Lakner szerint "aligha arra szavaztak, hogy a kisgazdapártból és az MMM aktivistáiból legyen országgyűlési képviselő"

Mit jelent miniszterelnöknek lenni Magyarországon? Lakner Zoltán szerint ezt nem mérik fel, "ez nagyon erős közjogi pozíció". A parlamentben az ellenzéki pártoknak kisebb, közepes frakciói lesznek, "úgy fogak felállni, hogy egyik párt nélkül sincs meg a parlamenti többség", és ez szerinte "óriási manőverezési teret fog a miniszterelnöknek nyitni". Márki-Zay azt vállalta, hogy egyedül indul el egy versenyben, és óriási politikai teljesítmény volt, hogy miniszterelnök-jelöltté vált, jelentette ki Lakner Zoltán, és hozzátette, ezt a nagyon erős közjogi pozíciót birtokolhatja, amit kreatívan használhat politikai céljai érdekében.

Arról is beszéltek az Esti gyorsban, hogy amikor a kormányfő-jelölt kiforgathatót mond, az "azért van mert nem megcsináltan beszél, nem minden mondata előregyártott". De Lakner szerint tudja, hogy Fidesz mennyire dolgozik azon, hogy megtalálja a rossz mondatait. "Minél több megszólalás, annál több hibalehetőség. Ami most zajlik, az most vérre megy" – mondta a politológus.

A beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg!

Esti gyors/Interjú Lakner Zoltánnal
2022. január 04., kedd 18.15
riporter: Selmeci János