„Klubrádió
Ötös - Bódy Gergővel

Anyafák márpedig léteznek

27/04/2021 10:47

| Szerző: Matolcsi Zita/Klubrádió

A nagysikerű Avatar című film óta terjedt el a gondolat, hogy a természetben léteznek anyafák, amelyek egy adott területen „családanyai feladatot látnak el”. Vajon tényleg így van? Hajdu Zsanett biológus, gyógynövényszakértő mesélt erről.

2021. március 23. Ötös - Bódy Gergővel / részlet, Hajdu Zsanett (21.03.23.)
09:42
00:00
Tényleg léteznek anyafák

A 2009-ben bemutatott és rekordbevételt hozó, nagysikerű Avatar című filmhez kapcsolódóan terjedt el a gondolat, hogy a természetben léteznek anyafák, melyek „családanyai” feladatot látnak el egy adott területen, gondoznak, kapcsolódnak, információt adnak tovább. Erről kérdeztük Hajdu Zsanett biológust, gyógynövényszakértőt az Ötösben.

Elmondta: az Avatarban megszemélyesített kutatónő a valóságban is létezik, Suzanne Simardnak hívják. Ő egy kanadai ökológusnő, aki izotópos vizsgálatok segítségével fedezte fel, hogy a fák kommunikálnak egymással, akár a levegőben is, vagy a föld alatt, a gyökérhálózaton keresztül.

Léteznek nagyobb, idősebb, terebélyesebb fák, ezek az úgynevezett anyafák, amelyek ellátják a gyökérrendszeren keresztül a fiatalabb csemetéket. Ilyen módon akár több száz fa is kapcsolatban lehet egymással.

De például ha egy villám lehasítja egy fa egyik oldalát, akkor a körülötte lévő, szomszédos fák a gyökérhálózaton keresztül küldenek hozzá tápanyagokat. Ez a gyökérhálózat nem csupán a fák gyökereiből áll, hanem gombafonalak is létesítenek köztük kapcsolatot, tehát szimbiózisról beszélhetünk gombák és fák között. Elképesztően szövevényes ez a hálózat, egy növényhez akár több száz kilométernyi nagyon vékony gombafonál is csatlakozhat. Általában egy fa "felismeri" a saját fajtársait és azokat táplálja.

Pixabay/HowardWilks
 

Mi is az az izotópos információátadás?

A fák közötti információáramlást izotópos vizsgálattal is mérik. Tehát beinjektálnak a fába egy fémizotópot és megmérik a szomszédos fákat, hogy megjelennek-e bennük ezek a vegyületek. Az ilyen vizsgálatok segítségével fedezték fel, hogy a befecskendezett fa körül ezek az izotópok vándoroltak, és más fákban is megjelentek a környéken.

Miről kommunikálnak a fák egymással?

Például a behatolókról. Nagyon sok vizsgálatot végeztek, például Afrikában, megfigyelték, hogy ha egy zsiráf elkezdi rágni egy akácia levelét, akkor tőle akár száz méterre lévő fák is elkezdenek olyan vegyületeket, keserű anyagokat termelni, ami a zsiráfnak nem ízlik. Vagyis az a fa, amit éppen rágcsált a zsiráf, megüzeni a többieknek, hogy vigyázzatok!

Bizonyos emberek tényleg tudnak kommunikálni a fákkal?

Ez nem hagyományos értelemben vett kommunikáció, hanem olyan, amikor a természetben élő bizonyos emberek, bennszülöttek figyelnek a természetre, a fákra, és felfedezhetnek olyan dolgokat, amelyekkel még nem találkoztak.

Műsorunkat a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Címlapi kép: Pixabay

Ötös - Bódy Gergővel
2021. március 23., kedd 10:00