„Klubrádió
Reggeli gyors

Aktivista: Magyarországon hárommillióan élnek lakhatási szegénységben

23/09/2022 13:18

| Szerző: Klubrádió/Bohus Péter

Magyarországon több millió ember él olyan körülmények között, amit nem lehetne otthonnak nevezni, de a kormányzat nem foglalkozik a lakhatási problémával. Gede Márton hajléktalan aktivista a Lakásmenetről beszélt és arról, hogyan lehetne segíteni a rászorulókon.

2022. szeptember 23. Reggeli gyors - részlet 2022.09.23. Gede Márton
08:09
00:00

Megtartották a 10. Lakásmenetet, amiről Gede Márton hajléktalan aktivista beszélt a Reggeli gyorsban. A Lakásmenetet a Város Mindenkié csoport szervezi, és célja, hogy felhívja a figyelmet a magyarországi lakáshelyzetre. Gede szerint ugyanis hárommillióan élnek lakhatási szegénységben.

 
Illusztráció
 
A Város Mindenkié a Fidesz Lendvay utca székházánál tiltakozott.
Fotó: Herr Martin
 

 

Értük, illetve helyzetük javítása érdekében indult a menet a múlt vasárnap a Bakáts térről a VIII. kerületen át a II. János Pál pápa térre, ahol beszédek és koncert következett.

Gede elmondta, a hárommillió lakhatási szegénységben élőből a becslések szerint 35 ezren hajléktalanok, de ide tartoznak azok is, akik olyan ingatlanban élnek, ami "nem méltó az otthon elnevezésre". Ilyen szerinte nagyon sok vidéki ház, és még mindig nem számolták fel a "cigánytelepeket", és a városokon belül is vannak olyan ingatlanok, amik alig alkalmasak lakhatásra.

A felvonulók felelős lakáspolitikát követelnek, hogy a hatalom végre foglalkozzon az emberek lakáshelyzetével is, "nem úgy, mint jelenleg" - mondta Gede. Otthonokat szeretnének tömegszállások helyett, és lakhatási programokat, amik segítenek az ellátórendszerből való szabadulásban. "Hogy ne úgy élje le reménytelenül az életét egy hajléktalanszállón, hogy esélye sincs otthonteremtésre" - mondta.

Elfogadható áron szociális bérlakásépítést szeretnének, és azt is követelik, hogy az embertelen kilakoltatások szűnjenek meg, és ne lehessen egyszerűen az utcára tenni valakit, amire számos példa akad ma is. Szolidaritást követelnek a szegényekkel, és Gede a rezsicsökkentéssel kapcsolatban azt mondta, hogy újabb embereket fog az utcára, szállóra terelni, mert ezek az intézkedések nem a lakhatást segítik elő.

Az aktivista elmondta, hogy a rendszerváltás környékén jelentősen lecsökkent a bérlakásépítés, a lakások magántulajdonba kerültek, és ezzel a lendülettel az állam elhárította a felelősséget, hogy az otthonteremtésről neki kelljen gondoskodnia. Így ma a magántulajdonú lakások dominálnak, amit Gede szerint tömeges bérlakásépítési programmal lehetne kiváltani. Szociális bérlakásokra is szükség van, ahol nem a piaci árat kérik a lakótól, hanem a szociális helyzetére tekintettel egy kedvezményes lakbért állapít meg az állam.

Szándék és akarat kell, hogy megfelelően kezeljék ezt az ügyet, aminek a jelei sem látszanak, mondta a hajléktalan aktivista. Az állami utoljára akkor foglalkozott a hajléktalanokkal, amikor a hajléktalanokat kriminalizáló törvényt elfogadták, különösebb azóta nem történt ezen a téren. Gede szerint a főváros élen jár abban, hogy megpróbálja a helyzetet kezelni, például néhány embert lakáshoz juttatott: "a jószándék megvan, de a lehetőség korlátozott" - mondta.

Állami szinten nem nagyon látja a törekvést a helyzet normális kezelésére.