„Klubrádió
A lényeg

Idős, beteg emberek kilakoltatását sikerült megakadályoznia az AVM-nek

21/09/2022 15:30

| Szerző: Klubrádió

Egy XVIII. kerületi lakás több krónikus beteg lakója ellen kezdeményezett végrehajtási eljárást sikerült megakadályozni szerda délután A Város Mindenkié csoport (AVM) aktivistáinak – számolt be a Mérce és Jámbor András országgyűlési képviselő, aki részt vett az élőláncban a helyszínen. Ott volt Petrovai László kerületi alpolgármester is, mert az önkormányzat is ellenzi a kilakoltatást. Az AVM szerint a végrehajtási eljárás nemcsak igazságtalan, de jogsértő is.

A XVIII. kerületi család- és gyermekjóléti központ tájékoztatása szerint olyan lakókat fenyegetett kilakoltatás szerdán, akik nem is voltak kötelezettjei a végrehajtási eljárásnak – közölte a Mércével a Város Mindenkié csoport (AVM).

A lakás szerda kora délutánra tervezett kiürítéséről az ott lakó többgenerációs család nem is értesülhetett sem időben, se szabályos módon, ezáltal sérült a tisztességes eljáráshoz való joguk – olvasható a cikkben. 

A család tagjainak arra sem volt lehetőségük a szervezet szerint, hogy alternatív lakhatásukról időben gondoskodhassanak. Ezért a 77 éves, súlyos, krónikus beteg férfit és a 66 éves, szintén krónikus beteg, ápolásra szoruló nőt hajléktalanná válás fenyegeti, őket ilyen rövid idő alatt bentlakásos szociális intézményben sem lehet elhelyezni.

Az AVM szerdára virradó éjjel soron kívüli intézkedést kért az illetékes bíróságtól a kilakoltatás azonnali leállítása érdekében. A civil szervezet szerint a végrehajtás jogsértő.

Mint a Mércén írják, a kilakoltatást megakadályozni igyekvő aktivisták az AVM felkérésére dél után nem sokkal álltak fel élőláncba a végrehajtás helyszínén, kezükben táblákat tartottak, amelyeken a  „Stop kilakoltatás!”, illetve „Lakhatást, ne zaklatást!” feliratok voltak olvashatók.

A délután fél egyre ígért végrehajtást valamivel egy után még nem kísérelték meg elkezdeni, fél kettőkor viszont megjelentek a rendőrök. A helyszínen jelen volt Jámbor András országgyűlési képviselő is, aki szintén beállt az élőláncba, valamint Petrovai László kerületi alpolgármester, aki az önkormányzat nevében vett részt, amely szintén ellenezte a tervezett kilakoltatást.

Valamivel 2 óra előtt a végrehajtó, aki szerint az „ügy nem tartozik a sajtóra” felfüggesztette a kilakoltatást, mondván, a bírósághoz felterjesztett kifogás elbírálásáig időt nyertek a lakók. A bejelentés hallatán tapsviharban törtek ki az aktivisták.