„Klubrádió
Ötös - Bódy Gergővel

Akik sosem tudják, mit hoz számukra a következő nap

22/03/2021 11:45

| Szerző: Matolcsi Zita/Klubrádió

Gyerekként talán sokan eljátszottak a gondolattal, milyen is lehet Indiana Jones bőrébe bújni. Titkos és misztikus helyeken kalandozni, olyan dolgokat látni és felfedezni, amelyeket előttük sok száz évvel senkinek sem sikerült. Vajon tényleg olyan izgalmakkal teli a régészek élete, mint a hollywoodi filmekben? A választ Pópity Dániel, régész igyekezett megadni a keddi Ötösben.

2021. március 16. Ötös - Pópity Dániel (21.03.16.)
12:56
00:00
Pópity Dániel szerint a régészek élete sokkal izgalmasabb, mint a filmekben, és ez azért van így, mert soha nem lehet tudni, mit hoz a következő nap. Hiszen ez az a szakma, amelyben mindig történnek meglepetések. 

Régész nem úgy lesz valakiből, hogy annak születik, hanem inkább az őt körülvevő kulturális közeg teszi azzá. Régésznek lenni egyfajta hivatás, a régészek munkájának lényege az információk felfedezése és megőrzése az utókor számára.

Sokféle feltárás létezik, előfordul, hogy bejelentésre mennek ki és kezdik meg az ásatás, de sokszor előzetes tervezés után, korabeli térképek vagy műszeres bemérések alapján választanak ki egy bizonyos területet. Az építkezések előtt is előfordul az úgynevezett leletmentesítés.


Ezután a régészek munkája több lépcsőből áll, az előkészítési fázisból, amikor megtervezik a munkát, azután következik a terepmunka, ilyenkor a leletek után kutatnak, majd jön a feldolgozás, amikor is az előkerült leleteket kiértékelik.

Pópity Dániel elmondta, hogy egy feltárást úgy kell elképzelni, mint egy hajót és a legénységét. Egy-egy ásatáson rengeteg ember vesz részt, mindegyikük különböző részmunkákért felel. Egy bizonyos projektben toborozzák az embereket: vannak kétkezi munkások, akik a feltárásban vesznek részt, technikusok, akik fotóznak és rajzolnak, az ásatásvezető pedig akár egy hajóskaptány, attól függően irányítja a legénységet, hogy éppen hogyan tud lavírozni.

Az ásatás általában kora reggeltől sötétedésig tart, minden munkafolyamatnak megvannak a maga eszközei, a lapáttól kezdve az ecsetig. Az előkerült leletektől függően is váltanak eszközt, például más módszerrel tárnak fel egy várost vagy egy temetőt. Alapvetően törekednek a kisebb, finomabb szerszámok használatára, hogy ne sértsék meg a leleteket. A nagyobb projekteknél akár 10-20 munkás is dolgozik egyszerre, emellett pedig két vagy három technikus segédkezik.

A kora-középkorral foglalkozó régész szerint hatalmas a szakma által kutatandó terület, ezért mindenkinek muszáj egy-egy részére specializálódni. Földrajzilag minden területnek megvannak a maga kincsei, ez alól Magyarország sem kivétel, Európa kulturálisan különösen kiemelkedő terület, a népvándorlásoknak köszönhetően nagyon gazdag lelőhelyekben, a földrészt rengeteg kulturális áramlat érte a múltban – tette hozzá a régész.

múmia
 

Műsorunkat a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg!

Ötös - Bódy Gergővel
2021. március 16., kedd 10:00