„Köszönjük,
Reggeli gyors

Ádám Zoltán: Hűbérbirtokként kezdett működni az egyetem

29/05/2024 08:31

| Szerző: Klubrádió/Vikár Anna

Elkezdődött a Corvinusról kirúgott docens, Ádám Zoltán munkaügyi pere. Az egyetem tavaly ősszel rendkívüli felmondással elbocsátott munkatársa másfél éve kezdeményezett etikai eljárást az intézmény több vezetőjével szemben, miután kedvezményeket adtak egy befolyásos diáknak a vizsgán. A megindult belső eljárások végső következménye azonban az lett, hogy őt bocsátották el. Emiatt perel most. Ádám Zoltánt a Reggeli gyorsban kérdeztük, néhány órával a május 29-i bírósági tárgyalás előtt.

2024. május 29. Reggeli gyors - részlet Ádám Zoltán 2024.05.29.
07:16
00:00
Szerdán 9 órakor kezdődött Ádám Zoltán, a Budapesti Corvinus Egyetemről tavaly októberben rendkívüli felmondással elbocsátott oktató meghallgatása a Fővárosi Törvényszék Munkaügyi Kollégiumában. Az egyetem volt docense még 2023 elején kezdeményezett etikai eljárást az egyetem több vezetőjével szemben, mivel az egyik – befolyásos szülőkkel bíró – hallgatójának kedvezményeket biztosítottak a vizsgán. Ádám az elbocsátása után a TASZ segítségével munkaügyi pert indított az intézménnyel szemben, ez az eljárás indul el most. Az oktató szerint jogszerűtlen volt az elbocsátása, azt szeretné elérni, hogy helyezzék vissza az állásába.

A május 29-i, szerdai meghallgatásának célja, hogy a bíró minél jobban megértse, mi is történt. "Kérdéseket fogok kapni tőle, az egyetem jogi képviselőjétől és akár a saját ügyvédeimtől is" – mondta Ádám a Reggeli gyorsban, hozzátéve, hogy ezen a napon nem várható semmilyen közvetlen eredmény, a perfelvételi szakasz sem biztos, hogy lezárul. Az egyetem javaslatára később másokat is meghallgat a bíróság, de az elképzelhető, hogy az elsőfokú ítélet már idén meglesz.

 
 Ádám Zoltán, a Corvinus Egyetem volt docense a Klubdélelőttben, 2023. augusztus 19-én.

 

Az egész ügy azzal indult, hogy Ádám egyik hallgatóját, aki a szemeszterben nem teljesítette azokat a feltételeket, amelyekkel levizsgázhatott volna a tárgyból, különböző kedvezményekkel mégis levizsgáztatták. Ezután, 2023 februárjában a docens etikai vizsgálatokat kezdeményezett az egyetem akkori rektorával és két dékánjával szemben. A kezdeményezése után indult etikai vizsgálatok során a döntéshozók elsőkörben elmarasztalták a három egyetemi vezetőt, második körben azonban, a fellebbezésük után felmentették őket az etikai vétség elkövetésének felelőssége alól. Az egyetem, amely az esetre először autonóm módon reagált, "másodfokon" már "hűbérbirtokként kezdett működni", mintha politikai szervezet lenne, ahol a vezetők eldöntik, hogy mi az az irány amit követni kell és utána mindenki annak megfelelően kezdett viselkedni – mondta Ádám. Második körben a dékánok esetében az akkori általános rektorhelyettes, Szabó Lajos, a rektor ügyében pedig a MOL-vezér Hernádi Zsolt elnökölte kuratórium hozott a korábban elmarasztaltak számára kedvező döntést.

Később, az etikai eljárások után elindult – még szintén az egyetem falai között – egy úgynevezett szabálytalansági eljárás is, amelynek végén azonban már őt marasztalta el az egyetem, majd rendkívüli felmondással megváltak tőle. Ádám, elmarasztalásának indoklása szerint nem működött együtt az eljárást vezető kancellárral. "Nem küldtem át két e-mailt, amiről egyébként tudott az eljárásban résztvevő kancellár" – mondta Ádám, felidézve, hogy az indoklásban szerepelt még az is, hogy tiszteletlenül beszélt a szabálytalansági eljárást lefuttatókkal.

Para-Kovács Imre arról is kérdezte Ádámot, miért döntött úgy, hogy a lakóhelyén helyi képviselőjelöltként indul az önkormányzati választásokon. A teljes beszélgetést meghallgathatják a fenti lejátszóra kattintva.

Reggeli gyors/interjú Ádám Zoltánnal
2024. október 27., szerda 7:33
Riporter: Para-Kovács Imre