„Köszönjük,
A lényeg

Nyílt levélben állt ki a kirúgott Ádám Zoltán mellett a Corvinus 20 oktatója

8/12/2023 21:06

| Szerző: Klubrádió

"Szolidaritást vállalunk Ádám Zoltán kollégánkkal és követeljük visszavételét az egyetemre!" – így kezdődik a nyilatkozat, amelyről a hvg.hu számolt be, és amelyben a Budapesti Corvinus Egyetem Közgazdaságtan Intézetének munkatársai állnak ki az intézményből kirúgott Ádám Zoltán mellett. A nyilatkozatot húszan írták alá, a végén szerepel az is, hogy az írást nem csupán kollégájuk, hanem „az egyetem és intézetünk jó hírének védelmében tesszük”.

„Ádám Zoltán közösségünk megbecsült tagja volt, mind oktatási, mind kutatási teljesítménye minden szempontból megfelelt az egyetemi elvárásoknak. Közösségünkért végzett odaadó munkája jelentős elismerést váltott ki az Intézetben. Ádám Zoltán elbocsátása komoly veszteség az intézetünk számára” – hangsúlyozzák.

Hozzátették: elfogadhatatlannak tartják, hogy Ádám Zoltánt „olyan eljárás eredményeként bocsátották el, amely nem felel meg a vizsgálattal szemben támasztható eljárási szabályoknak, normáknak, számunkra átláthatatlan. Nem lehet egy oktatót két email el nem küldéséért és „cinikusnak” minősített szóhasználatért azonnali hatállyal elküldeni. Ez méltatlan, igazságtalan és félelemkeltő.”

A levél aláírói szerint mind az oktató ügyében indult belső vizsgálat eredménye, mind pedig az egyetem „félrevezető kommunikációja” rombolja a Corvinus jó hírét, így arra kérték az egyetem vezetését, hogy „ismerje fel, hogy a legjobb megoldás minden érintett számára a békés megoldás keresése”.

Ennek a megoldásnak viszont része kell, hogy legyen Ádám Zoltán azonnali visszahelyezése az egyetemre, valamint egy nyilvános nyilatkozat és akcióterv kidolgozása is „az egyetemi munkakörnyezet minőségét és az intézmény hírnevét romboló légkör javítása érdekében”. Az aláírók ugyanakkor világos irányelveket várnak az egyetem vezetésétől a belső vizsgálatokra vonatkozólag, sőt, párbeszédet várnak a „kollégákkal az egyetemi élettel kapcsolatos minden ügyben”.

Ádám Zoltánt azután rúgták ki a Corvinusról, hogy etikai vizsgálatot indított, mert az általa tartott kurzus egyik hallgatója letehetett egy olyan vizsgát, amelyhez az oktató szerint nem teljesítette a követelményeket. A docens állította, hogy a diák szülei gyakoroltak nyomást az egyetemre. Később kiderült, hogy a szülők jelentős számú Mol-részvénnyel rendelkeznek.