„Köszönjük,
Klubdélelőtt

A világ végére is elmegy egy interjúért a kerekesszékes újságíró

4/12/2020 19:48

| Szerző: Klubrádió/szg

A fogyatékossággal élők világnapja alkalmából Ivanova Daniela újságíróval beszélgettünk, aki üvegcsontú, emiatt kerekesszékes. Viszont ha nincs járvány, a világ végére is elmegy egy interjú miatt, és ebben segítségére van, hogy több nyelven beszél. Volt, hogy száz jelentkezőből őt választották egy állásra. Vendégeink között lesz még Széchenyi-díjas orvos, akivel a Parkinson-kórról és beszélgetünk, és Balázs Béla-díjas rendező, akit a botlatókövekről kérdezünk a Klubdélelőttben.

2020. december 05. Klubdélelőtt (2020. december 05., szombat 09:00)
152:58
00:00
Műsorvezetők: Kun Zsuzsa Szerkesztők: Kun Zsuzsa
9.00 A Schlick név sokaknak ismerősen cseng. Schlick Ignác volt az első magyar vasöntők egyike, majd létrehozta a vasgyárát. A Magyar Állami Operaház színpada, tetőszerkezete, a Magyar Tudományos Akadémia (és még hosszasan lehetne sorolni), a keze és a gyára munkáit öregbítik. Vendégünk Schlick András építőmérnök, az ükunoka, aki évtizedek óta kutatja a családja történetet.

9.30 Végh András festőművész 80. születésnapja alkalmából a Pesti Vigadóban életmű-kiállítása nyílt, amely sajnos már nem látogatható. A művész néhány gondolata: „Az, hogy az ember nyolcvanéves, eljön, mint a szeptemberi napnyugta. Ennek is megvan a szépsége. Van egy bölcselet: Virágozni szép, de megérni több. Az ifjúkor virágzására gondolok. Amikor bő termést hoz az alma, szőlő, az a több. A múlt löki előre az embert, a jövő pedig húzza előre, az ismeretlenbe...”.

10.00 Ádám Veronika Széchenyi-díjas orvos, biokémikus kutatási területe az idegek oxidatív stressz okozta károsodásának és az oxidatív stressz keletkezésének mechanizmusa. Nevéhez fűződik annak kimutatása, hogy kulcsfontosságú metabolikus enzimek kóros körülmények között az agysejteket pusztító oxigénszármazékokat állítanak elő, ami hozzájárul neurodegeneratív betegségek, például a Parkinson-kór és a stroke patomechanizmusához.

 
Ivanova Daniela újságíró (kép: Facebook)
 

10.30 December 3-án volt a fogyatékossággal élők világnapja. Ivanova Daniela újságíró több nyelven beszél, ha nincs járvány, a világ végére is elmegy egy interjú miatt. Üvegcsontú, emiatt kerekesszékes. A munkavállalásban ezért még soha nem érte hátrány, sőt, volt, hogy 100 jelentkező közül őt választották.

11.00 Az adás napján a ma reggelre elhunyt Pécsi Ildikóra emlékeztünk.

Pécsi Ildikó
 
Pécsi Ildikó
 

11.30 Kajdi Csaba Cyla Magyarország egyik legnagyobb modellügynökségének tulajdonosa, hetvenezer követője van a közösségi oldalakon. Csípős a nyelve, de hibátlan a jelleme. A családja rendkívül előkelő múltra tekint vissza, édesanyja például jómódú művészcsaládból származik, nagyanyja unokatestvérének József Attila udvarolt, dédnagymamája pedig Bálint Rezső festőművész felesége volt.

Klubdélelőtt szombaton 9 órától. Címlapi kép: Facebook