„Klubrádió
Tükörfordítás

A valódi kompromisszum hősei

1/11/2022 15:17

| Szerző: Klubrádió

A huszadik század második felének két jelentős politikai háttéremberétől, Vásárhelyi Miklóstól és Adam Michniktől fontos dolgokat tanulhatunk a politikai valódi éthoszáról és az etikus kompromisszumkötésről. Róluk szólt kulturális tényfeltáró és ismeretterjesztő műsorunk, a Tükörfordítás legutóbbi adása. Vásárhelyi Miklós életút-elbeszélésének részleteit Fodor Tamás olvasta föl, majd a stúdióban a szerkesztő-műsorvezető, Pályi Márk beszélgetett a szlovákiai könyvkiadóval és politikai tanácsadóval, Szigeti Lászlóval a lengyel szocializmus ellenzéki fenegyerekéről, Adam Michnikről, az adás végén pedig a kommunistából lett ellenzéki költő, Adam Ważyk verse is elhangzott Csordás Gábor fordításában és Egger Géza előadásában.

2022. október 15. Tükörfordítás (2022. október 15., szombat 14:00)
54:30
00:00
Műsorvezetők: Pályi Márk Szerkesztők: Pályi Márk

Az ’56-os forradalom évfordulója körül kulturális tényfeltáró és ismeretterjesztő műsorunk, a Tükörfordítás – ahogy tavaly is – ismét a korszakot érintő témával foglalkozott: az adás egyik kiemelt szereplője Vásárhelyi Miklós, a legendás rövid életű Nagy Imre-kormány sajtófőnöke és szóvivője volt. Fodor Tamás felolvasása Vásárhelyi Miklós életút-interjújából – amelyet korábban már teljes terjedelmében meghallgathattak a Klubrádió műsorán, illetve a honlapunkon is – ugyanakkor nem a mítosz felől közelítette meg az eseményeket. Vásárhelyi ethosza ugyanis – mint ahogy arról ebben a szövegben is olvashatnak – az volt, hogy a valóságban megtörtént események valódi nagysága, kiemelt szerepe akkor látszik meg igazán, ha mindent a maguk esendő kendőzetlenségében tár az utókor elé. Megközelítése alighanem igaznak bizonyult, hisz káprázatosan izgalmas és korábban rejtett részletekbe nyer betekintést, aki az adás első felét végighallgatja. Vásárhelyi Miklós szerepének valódi jelentősége is ezzel a valósághoz való kérlelhetetlen viszonyával függött össze, ami viszont azt is jelentette, hogy az emberi kompromisszumokat is mindig kérlelhetetlenül előtérbe helyezte. Az öncélú erkölcsi előítéletekkel ellentétben ő az emberek valóságos szempontjait vette figyelembe, amelyek soha nem kötődhetnek egyetlen morálhoz, hiszen a különféle csoportok különféle elvek alapján szerveződnek; a valódi politikus ugyanakkor mindig megtalálhatja a közös nevezőt – ebből a törekvésből állt az a páratlan politikai ethosza, amellyel közös nevezőre hozta az etikát és a taktikát – kicsivel később ez mozgatta az adás másik témájául szolgáló Adam Michniket is.

 
Vásárhelyi Miklós életút-interjúját Vásárhelyi születése 100. évfordulójára Kozák Gyula állította össze egységes elbeszéléssé
 

Vásárhelyit a Nagy Imre-perben börtönre ítélték, bármiféle közéleti részvételét a hátralévő élete nagy részében is ellehetetlenítették – a rendszerváltáshoz vezető időszakban ugyanakkor egy másik ellenzéki szereplő is hasonló erényekről tett tanúságot, mégpedig a lengyel Adam Michnik, aki elsőként fogalmazta meg a közép-európaiak közül azt az ellenállási stratégiát, amely segített fölépíteni a szamizdatot és a szervezett ellenzéket a Szovjetunió csatlós államaiban. Michnik ugyanis a megalkuvással, illetve a szélsőséges forradalmi cselekvéssel szemben az alternatív struktúrák létrehozását indítványozta Jacek Kurońnyal közösen, így egyszerre hagyta figyelmen kívül a hatalmat és kötött vele – a meg nem támadás értelmében – kompromisszumot is. A mából már triviálisnak tekinthető eljárás a diktatúra tudatmódosító nyomása alatt valóban ritka felismerésnek számított. A megbocsátásra épített politikai etikája pedig olyan radikális tettekre ösztönözte, mint amikor a hadiállapot alatt a börtönből azt üzente bebörtönzőjének, a puccs vezető tábornokának: fordított helyzetben számíthat rá, hogy ő majd megvédi őt.

 
Adam Michnik Budapesten 2006-ban (Fotó: Pályi Márk)
 

A Tükörfordítás második felében az egyfajta csodagyerekként már kamaszként vitaköröket szervező politikai ellenállóról, Adam Michnikről beszélgetett a szerkesztő-műsorvezető, Pályi Márk a szlovákiai könyvkiadóval és politikai tanácsadóval, Szigeti Lászlóval, Michnik személyes barátjával. Szigeti a hallgatókat abba is beavatta, hogy Michnik jelenleg sem csügged: bár látszólag a rendszerváltás óta visszavonult a közvetlen politizálástól és „csupán” Közép-Európa legnagyobb napilapjának, a Gazeta Wyborczának a főszerkesztői tisztét tölti be, az utóbbi időben, több mint hetvenöt évesen is járja az országot, és nem a vele egyetértőkkel, hanem a kisvárosi emberekkel beszélget a rendszerről és az arról való változtatás lehetőségéről. Mint Szigeti László elmondta, Michnik azt is fölismerte, amit a magyarországi ellenzék nem, és amire talán szerkezetéből fakadóan soha nem is lesz képes: az indulatok, lenézések, morális önigazolások helyett csakis a valódi párbeszéd vezethet a megújuláshoz. Az adás végén Egger Géza előadásában és Csordás Gábor költő, műfordító fordításában a lengyel kommunistából lett ellenzéki költő, Adam Ważyk Gyufa című verse is elhangzott, amelyben a korábban elfedett valóságra való ráismerést ábrázolja.

Az adást a fenti lejátszás ikonra kattintva hallgathatják meg. Kiemelt képek: Fortepan, Flickr

Tükörfordítás
2022. október 15., szombat 14:00
Műsorvezető: Pályi Márk