„Klubrádió
Utópia

A tumorpusztító sejtek fékei

25/03/2024 07:30

| Szerző: Klubrádió/Lőrincz Csaba

A fékek gyógyszeres kikapcsolása nemcsak a tumorsejtek pusztítását fokozza, de közben az egészséges szöveteket is károsítja. A HUN-REN a rák-immunterápiával és mellékhatásaival kapcsolatos tanulmyánáról beszélt Bakáts Tibor, az MTA doktora.

2024. március 19. Utópia (2024. március 19., kedd 19:00)
54:16
00:00
Műsorvezetők: Neuman Gábor Szerkesztők: Lőrincz Csaba, Neuman Gábor

Az Utópia előző, március 12-ei adásában a HUN-REN kutatóinak nagy adathalmazok bioinformatikai elemzésével kapcsolatos felismeréseiről volt szó. Arra a következtetésre jutottak, hogy a rák-immunterápia során fellépő autoimmun mellékhatások előfordulása összefügg a tumor immun-mikrokörnyezetével, különösen a tumormutációk során keletkező új antigének, illetve a tumorba behatoló, az idegen sejtek elpusztítását célzó sejtek (CD8+ T-sejtek) számával. Az eredmények azt mutatják, hogy minél inkább különböznek a ráksejtek az egészséges sejtektől, annál erősebbek a rák-immunterápia autoimmun mellékhatásai, azaz annál inkább támadja az immunrendszer az egészséges sejteket is.

"A daganatok kezelésére szolgáló immunterápia körülbelül 100 éves. Ez a 100 év teljes kudarc volt. Az anekdotás esetektől eltekintve nem sikerült áttörést elérni. Az első áttörés James P. Allison és Tasuku Honjo áttörése volt, ők egy antitest-molekulával az immunsejtek ellenőrzését végző bizonyos receptorokat, a CTLA-4 nevű és a PD-1 nevű receptorokat ki tudták kapcsolni" – mondta a Klubrádiónak a kutatásban részt vevő másik tudós, Bakács Tibor orvos, kutató, az Magyar Tudományos Akadémia doktora a műsorvezető, a korábbi adásban tett megjegyzésével kapcsolatban. A 2010-ben közzétett tanulmányig nem volt igazi áttörés. Eredményét tekintve volt aki meggyógyult, és volt olyan beteg is, akinél "csak" azt érték el, hogy a tumor nem terjedt tovább.

Ehhez képest óriási a fejlődés, amelynek része a HUN-REN kutatóinak rák-immunterápiával kapcsolatos kutatásai.

Bakács arra is kitért, hogy a kutatók feltételezése az volt, ha kikapcsolják ezeket a receptorokat a T-sejteken, akkor azok "nekimennek" a tumoroknak és elpusztítják azokat. Az új tanulmány eredményei igazolták a Bakács és munkatársai által 2007-ben kidolgozott új immunelméletet. Az addigi konszenzus szerint az immunrendszer a fertőzések leküzdésére alakult ki az evolúció során. Ezzel szemben a magyar immunelmélet azt mondta ki, hogy az evolúciós nyomás a rákos sejteket indukáló mutációk ellenőrzése volt. 

A legfontosabb hipotézist is megerősítette a tanulmány, miszerint az immunrendszer a saját sejtjeit folyamatosan ellenőrzi. Ezért a fékek gyógyszeres kikapcsolása nemcsak a tumorsejtek pusztítását fokozza, de közben az egészséges szöveteket is károsítja.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva, a műsor első felében hallgathatják meg.

Utópia
2024.03.19., kedd 19:00
Riporter: Neuman Gábor