„Klubrádió
Utópia

Górcső alatt a jövő

1/01/2024 21:57

| Szerző: Klubrádió/Lőrincz Csaba

A meglévő hagyományos mikroszkópok képességeit bővíti kvantummikroszkóp technológiája – mondta az Utópia adásában Gali Ádám fizikus.

2023. december 19. Utópia (2023. december 19., kedd 19:00)
51:20
00:00
Műsorvezetők: Neuman Gábor Szerkesztők: Lőrincz Csaba, Neuman Gábor

Új generációs kvantummikroszkópot fejlesztenek ki a HUN-REN Wigner Fizikai Kutatóközpont szakemberei egy nemrég indult projekt keretében. A cél egy olyan eszköz megvalósítása, amelyet a fizikusok, vegyészek, biológusok és mérnökök kvantumszenzorként tudnak használni a különböző anyagok vizsgálatára és minősítésére, korábban nem tapasztalt térbeli felbontással és érzékenységgel – írja a Wigner Fizikai Kutatóközpont.

"Lényegében arról van szó, hogy a szenzort a hagyományosnál érzékenyebbé tudjuk tenni" – mondta az Utópia adásában Gali Ádám fizikus, az MTA doktora, a Wigner  Félvezető Nanoszerkezetek "Lendület" Kutatócsoport (Szilárdtestfizikai és Optikai Intézet Elméleti Szilárdtestfizika Osztály) tudományos tanácsadója. Az eszközről elmondta, hogy a mikroszkó része ugyanúgy működik, mint egy hagyományos mikroszkóp: a megvilágított területet vizsgálja azzal a megkötéssel, hogy fókuszálják a területet.

A kvantummikroszkópnál azonban egy speciális anyagot, használnak amelynek egyedi, kvantumos tulajdonságait használják ki, ebben az esetben a gyémánt nitrogén-vakancia "hibáját". Úgy kell elképzelni, mint egy nagyon érzékeny kis mágnest, amely nem csak a mágneses, hanem az elektromos tér és a hőmérsékleti változásra is reagál. A kis mágnes a kvantummechanikai állapotából adódóan nem csak két pólust vehet fel.

Ezt a tulajdonságot kihasználva a kvantummikroszkóp képes meghatározni a fluoreszcencia élettartamon alapuló mágneses rezonanciát, amely a gyártási folyamatok során egy eszköz várható élettartamát, in segíthet jobban megérteni. A technológia az autógyártásban játszhat komolyabb szerepet.

A beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva, a műsor első felében hallgathatják meg.

Utópia
2023.12.19., kedd 19:00
Riporter: Neuman Gábor