„Klubrádió
Utópia

Adatbányászat a rákgyógyításban

17/03/2024 09:59

| Szerző: Klubrádió/Lőrincz Csaba

A HUN-REN kutatói nagy adathalmazok bioinformatikai elemzésével arra jutottak a rák-immunterápia mellékhatásaival kapcsolatban, hogy a feladat nem az, hogy a tumorok pusztításáért felelős autoimmun reakciót elnyomják, hanem hogy egy alacsony dózisú terápia alkalmazásával megszelídítsék. Kerepesi Csaba, a SZTAKI munkatársa volt az Utópia vendége.

2024. március 12. Utópia (2024. március 12., kedd 19:00)
48:52
00:00
Műsorvezetők: Neuman Gábor Szerkesztők: Lőrincz Csaba, Neuman Gábor

Az Amerikai Onkológiai Társaság (American Society of Clinical Oncology – ASCO) tudományos folyóiratában, a Journal of Clinical Oncology (JCO) Precision Oncology-ban megjelent tanulmány – melynek első szerzője Kerepesi Csaba, a HUN-REN SZTAKI Mesterséges Intelligencia Kutatólaboratóriumának tudományos munkatársa – kimutatta, hogy a rák-immunterápia során fellépő autoimmun mellékhatások előfordulása összefügg a tumor immun-mikrokörnyezetével, különösen a tumormutációk során keletkező új antigének, illetve a tumorba behatoló CD8+ T-sejtek számával – írja a Hun-Ren Magyar Kutatási Hálózat.

"Tizenkét éve kezdetem el egyáltalán tudománnyal foglalkozni, és akkor a legelső téma, ami érdekelt, az immunrendszer számítógépes szimulációja volt" – mondta az Utópia adásában Kerepesi Csaba bioinformatikus, a SZTAKI informatikai kutatólaboratóriumának tudományos munkatársa. Elmondta, célja a betegségek legyőzése matematikai, informatikai módszerekkel.

Az alapfelvetés az volt, ha nagy adathalmazokat elemeznek, miért ne használhatnák a rendelkezésre álló, mellékhatásokkal is kiterjedten foglalkozó adatbázist. Korábbi tanulmányukban arra a következtetésre jutottak, hogy a rák-immunterápia során fellépő autoimmun mellékhatások előfordulása összefügg a tumor immun-mikrokörnyezetével, különösen a tumormutációk során keletkező új antigének, illetve a tumorba behatoló, az idegen sejtek elpusztítását célzó sejtek (CD8+ T-sejtek) számával. Az eredmények azt mutatják, hogy minél inkább különböznek a ráksejtek az egészséges sejtektől, annál erősebbek a rák-immunterápia autoimmun mellékhatásai, azaz annál inkább támadja az immunrendszer az egészséges sejteket is.

Következtetésként azt vonták le, hogy az orvosi feladat nem az, hogy a tumorok pusztításáért felelős autoimmun reakciót szteroid gyógyszerekkel elnyomják, hanem hogy egy alacsony dózisú terápia alkalmazásával megszelídítsék.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg. Címlapi kép: MTI/Varga György

Utópia
2024.03.12., kedd 19:00
Riporter: Neuman Gábor