„Klubrádió
Reggeli gyors

A tehetség a sportban sem minden

6/06/2020 17:50

| Szerző: M. Dénes Tamás/Klubrádió

Ganxta Zoleetól és a Kartelltől hallják a Heroin című dalt – már csak azért is, mert elmondok önöknek egy történetet, amelyről sokat írtak ezen a héten a nemzetközi lapok, és amely egy heroinista sportolóról szól.

2020. június 06. Reggeli gyors-részlet (2020.06.05. Zenés sporthírek M. Dénes Tamással)
06:24
00:00
Egy olyan történetet ismertetek meg önökkel, amelyből látszik, hogy a tehetség a sportban sem minden. Sőt, ha az ember rossz körökbe keveredik, akkor semmit sem számít.

Már gyerekkoromban észrevettem, hogy a legnagyobb tehetségek a sportban nem azok, akik később sikeresekké válnak. A magyar futball legnagyobbjai között nem egy alkoholista volt, és nem egy tehetség fejezte be már a húszas éveiben a pályafutását. És szorgalommal rengeteg minden pótolható. Szóval adott a 90-es években Szerbia legnagyobb tenisztehetsége Nikola Gnjatovic, aki már 16 éves korában a 18 évesek között bajnok, majd juniorversenyeken veri a legnagyobbakat, Fernando Gonzálezt vagy éppen Marat Szafint, akik később Top10-es teniszezők lesznek a világranglistán. A Davis Kupában is többször képviseli a hazáját. Maga a mostani világelső Novak Djokovic édesapja Srđan Djokovic mondta róla, hogy nem látott még Nikola Gnjatovicnál nagyobb tehetséget.

Nikola Gnjatovic fiatalon
 
Nikola Gnjatovic fiatalon
 

Hiába. 21 évesen Gnjatovic rossz körökbe és adósságokba keveredik, elveszíti a talajt a lába alól, Elindul egy ördögi kör, mindenáron próbálja visszaadni a pénzt, közben heroinhoz nyúl, és elkezdődik egy 16 éven keresztül tartó pokol. 37 évesen sikerül lejönni róla. Ellentétben számos heroinistával, ő túléli az önpusztítást, igaz, a mai napig ott vannak rajta, az arcán a kábítószer nyomai. Egyszer még 1997-ben Federert is megverte. A 20-szoros Grand Slam győztes akkor még csak 17 éves volt, Gnjatovic pedig 19. Ez a junior Európa-bajnokságon történt Klostersben Svájcban. 3-1-re vezetett egy edzőmeccsen Gnjatovic a svájci ellen, amikor Federer levonult, állítólag akkori edzője tanácsára. Szóval ilyen teniszezőről van szó.

Ma, ahogy a Happy TV-nek adott egy évvel ezelőtti interjújából kiderül, edzőként dolgozik Szerbiában, Belgrádban. És most már csak neveli a tehetségeket. Akkorát, amekkora ő volt, nehezen fog találni.

- -
Maradva Szerbiában, csak most már labdarúgás. Óriási bajt okozott egy Amerikában játszó szerb válogatott labdarúgónak Aleksandar Katainak a felesége. A harcias asszony ugyanis a George Floyd tragédiája utána kirobbant tüntetésekben résztvevőket barmoknak minősítette az Instagramon, és ugyanitt a megölésükre bíztatta a rendőröket. Az ilyesmi Amerikában azonnali konzekvenciákat von maga után. Katait azonnal behívatta a klubja, a Los Angeles Galaxy. A vezetők máris közölték vele, hogy a klub semmiféle rasszizmust vagy fehér felsőbbrendűséget hirdető vagy erőszakra bíztató viselkedést nem tolerál. Úgyhogy Katai minden bizonnyal kereshet új csapatot magának. Érdekesség, azóta Katai egy Instagram-nyilatkozatban közölte, hogy ő teljesen más véleményen van, mint a felesége, és nem tűr semmilyen rasszista viselkedést a családján belül.

- -
Súlyos megállapításokat tett az Aján Tamás működését vizsgáló McLaren-jelentés. A dokumentum szerint a Nemzetközi Súlyemelő Szövetség (IWF) nemrég lemondott magyar elnökének működése alatt, több mint 40 doppingügyet eltussoltak, eltűnt 10 millió dollár, és két tisztújító választáson szavazatokat is vásároltak a tagoktól. Aján Tamás eddig minden vádat tagadott. A magyar sportdiplomata előbb főtitkárként, majd elnökként összesen 44 évig töltött be kulcspozíciókat a súlyemelő szövetségen belül.

- -
Végül egy nagyon-nagyon szomorú hír: 22 éves korában elhunyt Tóth Bendegúz, az ESMTK válogatott birkózója. Szabadtéri edzésen lett rosszul. Birkózótársai a helyszínen elkezdték szakszerűen újjáéleszteni, ezt folytatták a kiérkező mentőegységek is , majd a Honvédkórházba szállították, ahol azonban hiába küzdöttek összesen mintegy másfél órán át az életéért, sajnos már nem sikerült megmenteni azt.

Tóth Bendegúz
 
Tóth Bendegúz
 

Tóth Bendegúz a magyar szabadfogású birkózás nagy ígéreteként 2014-ben az U18-as EB-n ezüstöt, 2017-ben U23-as EB-n szintén ezüstöt, 2018-ban mindkét fogásnemben egyetemi VB-ezüstöt szerzett, és a felnőttválogatottba is bekerült, részt vett a tavalyi világ- és idei Európa-bajnokságon is.

Tóth Bendegúz 22 évet élt.

Zenés sporthírek M. Dénes Tamással / Reggeli gyors
2020. június 5. péntek 8:50