„Köszönjük,
Esti gyors

A papi IFA - Lampé Ágnes jegyzete

8/05/2019 18:03

| Szerző: Lampé Ágnes/ Klubrádió

Szent Flórián! Szegény Milos Forman sem találhatott volna ki jobbat ma, pedig ő 1967-ben készítette el a Tűz van, babámat. Felszentelt IFA tűzoltóautót adtak át Bábolnán. 2019-ben.

2019. május 08. Esti gyors-részlet (2019.05.08. Lampé Ágnes jegyzete)
02:03
00:00
Nagy kincs a humor, a politikában főleg. Sajnos politikusaink egyre kevésbé értik és főleg, nem művelik ezt a műfajt.

Mindez Czunyiné Bertalan Judit fideszes országgyűlési képviselőről jutott eszembe, aki a mai politika egyik legabszurdabb és talán legviccesebb akcióját hajtotta végre: átadott egy felújított IFA tűzoltóautót, amit ugyanazon szertartás keretében fel is szenteltek. Igen, pap szentelte fel a tűzoltóautót és annak fecskendőjét.

Vegyünk még egy nagy levegőt.

Az autó IFA W50-es típus, amit még Kádár idejében az NDK-ban gyártottak. És akkor jöjjön a megapoén, amit Czunyiné mégis komolyan gondolhatott, Facebook bejegyzéséhez ugyanis azt írta: „Egy jól felszerelt tűzoltófecskendővel gazdagodott a Bábolnai Önkéntes Tűzoltó Egyesület. Nap, mint nap csaknem 7000 állampolgár számíthat a gyors és határozott segítségükre”.

Itt megállnék, ehhez nehéz bármit is hozzátenni.

Talán csak annyit: Czunyiné tavaly egy Rábát is átadott. És ő volt az, aki szintén tavaly a választási kampányban Orbán Viktorral – spontán – betért a dadi óvodába: kezet ráztak, videóztak, és boldog csoportképet is készítettek az óvodásokkal.

Orbánt az eset miatt a Nemzeti Választási Bizottság a köznevelési törvény megsértéséért megbírságolta, erre Facebook-oldalának, „vicces beszólásait gyűjtő videóiba” háromszor is bevágták, amint Patyi András NVB-elnököt „bírságbajnoknak” nevezi. Na, ez vicces?

Majd Orbán, persze Czunyinéval együtt, visszament ugyanebbe az óvodába, focilabdákat és focikapukat vitt a gyerekeknek, majd bőrcipőben és öltönyben gólt rúgott az egyik kiskapuba.

Ugye lassan már önök is értik a humort? S hogy mindez tényleg vicces legyen, érdemes felidézni: Czunyiné 2014-től két éven át épp a köznevelésért felelős államtitkár volt, Balog Zoltán miniszter 2016-ban váltotta le. Helyette tudják, minek nevezték ki? Digitális tartalomfejlesztésért felelős kormánybiztosnak.

És még mondják, hogy nincs itt humor. 

Lampé Ágnes jegyzete a 2019. május 8-i Esti gyorsban hangzott el.