„Klubrádió
Ötös - Bódy Gergővel

Tűz és ellentűz – Egy kis fizika

9/04/2019 12:50

| Szerző: Klubrádió

Az erdő-, vagy nádastüzeket, avartüzeket többnyire az emberek gondatlansága okozza. Ha mégsem, akkor mi?

2019. április 09. Ötös - részlet 19.04.09.
07:56
00:00

Minap száz hektáron égett a nádas Fonyódon, komoly természeti kárt okozva. Az Ötösben megkérdeztük, ha nem emberi hanyagság következménye, akkor mitől keletkezhet tűz a természetben.

Szokolai Tibor fizikatanár mondta el, hogy csak úgy „magától” ritkán gyullad be valami. Akkor fordulhat elő öngyulladás, ha viszonylag nagy tömegben tárolnak valahol éghető anyagot, vagy valamilyen rothadási, bomlási folyamat indul be, amely hőt termel. Esetleg olyan erősen süt a nap, hogy például egy nagy szénrakás túlmelegszik.

Az égésnek három feltétele van: kell hozzá éghető anyag, oxigén és az anyagnak el kell érnie a gyulladási hőmérsékletet. Ahhoz hogy el tudjuk oltani a tüzet, ezek közül valamelyiket meg kell szüntetni. Például vízzel le lehet hűteni az anyagot, vagy porral el lehet zárni az oxigéntől.

Viszonylag ritkán alkalmazható, de jó megoldás az ellentűz, amelynek a fizikája a következő. Egy széles sávban felhalmozunk éghető anyagot és azt a megfelelő pillanatban begyújtjuk. Ettől felfelé kezd áramlani a levegő, keletkezik egy kis szél, a mi tüzünk kezdi magához vonzani a másikat. Miután az ellenőrzött tűzben elfogy az éghető anyag, a másik nem tud tovább terjedni.

Külön kategória az elektromos tűz, amelyet vízzel nem szabad oltani az áramütés veszélye miatt, ebben az esetben port, vagy más, speciális anyagot, illetve eszközt kell használni.

Bódy Gergő interjúját a fenti „lejátszás” ikonra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI, Varga György.