„Klubrádió
Megbeszéljük...

A megélhetés fontos, a szabadság kevésbé

12/03/2021 20:03

| Szerző: Bolgár György/Klubrádió/K.K.

Változott a kormány munkájának megítélése egy közvélemény-kutatás szerint. 44 százalék gondolja úgy, hogy rossz irányba mennek a dolgok, 32 százalék elégedett.

2021. március 12. Megbeszéljük - részlet 21.03.12. Horn Gábor
00:00
00:00

Érdekes körülmények között derült ki, hogy Bige László milliárdos –aki most házi őrizetben van- egy kutatást finanszíroz, amely a társadalom helyzetével foglalkozik, és ezen belül az ellenzék megítélésével. A felmérést a Závecz Research végezte, de a Republikon Alapítvány is részt vett az eredmények kiértékelésében, amelynek kuratóriumi elnöke, Horn Gábor a milliárdosnál járt nemrég. Miután kisebb balesetet szenvedett Bige házánál ragadt egy időre, s amíg a papírokat intézték, már le is fotózták és megszellőztették mindezt a sajtóban. Hasonló eset történt Jakab Péterrel, illetve a sofőrjével, így felmerülhetett, hogy talán megfigyelik őket, másképp hogy teremne ott azonnal egy fotós. Horn Gábor nem gondolja, hogy megfigyelnék, hiszen nem aktív szereplője már a közéletnek, ahogy mondta, nem olyan fontos ember.

Ami a kutatást illeti, az egy drága dolog. Nem a szokásos ezres mintával dolgoztak, hanem ötezer embert kérdeztek meg, ez már lehetőséget ad arra, hogy az egyes társadalmi csoportokról is értékelhető képet adjon. Horn Gábor arról beszélt, hogy változott a kormány munkájának megítélése. A megkérdezettek 44 százaléka szerint rossz irányba mennek a dolgok és csak 32 százalék elégedett, ez tehát az jelenti, hogy a fideszesek sem egységesek. A gazdasági intézkedésekről is inkább negatív a vélemény, a járványkezelés megítélése viszont elég kiegyensúlyozott, vagyis a kormánypártiak jónak tartják, az ellenzékiek rossznak. Amikor az a kérdés, hogy mi a legfontosabb, az emberek többnyire a saját boldogulásukat, anyagi helyzetüket veszik előre. Az egészségügy még élmezőnyben van, de például a migránskérdés valahol hátul, hiába sulykolja a politika. A szabadság, a demokrácia sem túl fontos, de ez nem újdonság, régebben is így volt. Horn Gábor szerint ez a polgári lét hiánya miatt van így. Az sem meglepő, hogy a kisebb településeken élők, az idősebbek inkább kormánypártiak, a nagyobb városok lakói, a kvalifikáltabbak pedig inkább ellenzékiek. A Megbeszéljük adásában elhangzott beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva találja meg.

A kutatásról Závecz Tibor is beszélt az Esti gyors című műsorunkban, azt az interjút alább hallgathatja meg.

2021. március 12. Esti gyors - részlet 21.03.12. Závecz Tibor
08:34
00:00

Kiemelt kép: Bige László.