„Klubrádió
Megbeszéljük...

A Magyar Sakkszövetség elnöke: A miniszterelnök is elkötelezett a sakk iránt

30/05/2022 18:38

| Szerző: Klubrádió/Lőrincz Csaba

Szabó László szerint Rapport Richárd financiális okból akar román színekben versenyezni. Ennek ellenére reméli, hogy a 2024-es budapesti sakkolimpián az első magyar táblán ott ül majd. Azt is megjegyezte, hogy tájékoztatta Rapport döntéséről a miniszterelnököt, aki szerinte elkötelezett a sportág iránt.

2022. május 30. Megbeszéljük - részlet 22.05.30. Szabó László
12:14
00:00

Ahogy arról korábban a Klubrádió is beszámolt, egy szerb származású romániai milliárdostól "visszautasíthatatlan" szponzori ajánlatot kapott Rapport Richárd, a legjobb magyar sakkozó (a világranglista 5. helyezettje), hogy versenyezzen román színekben. A Magyar Sakkszövetség tiltakozik a "zászlóváltás" ellen és mindent megtesz, hogy Rapport magyar színekben folytassa – azonban a sakkozó édesapja éppen azt emelte ki, hogy mennyire nem kapnak támogatást.

Szabó László, a Magyar Sakkszövetség elnöke a Klubrádiónak azt mondta Rapport Richárd foglalkozása, hogy professzionális sakkozó, ebből él. A teniszezőkhöz, a pókerversenyzőkhöz hasonlóan hónapról hónapra arra költ, hogy benevezzen és felkészüljön a pénzdíjas versenyekre, amelyekből fedezi megélhetését a következő versenyig. Egyéni sportoló. Ennek megfelelően Szabó megérti, hogy Rapport egyik szempontja mindenképpen financiális.

Sakkverseny Hollandiában
 
Rapport Richárd
 Fotó:MTI/EPA/ANP/Olaf Kraak
 

"A Magyar Sakkszövetségnek ebben a kérdésben világos az álláspontja. Egy bizonyos szintig szívesen támogatjuk a játékosok felkészülését, különösen ha játszik a magyar válogatottban, de egy bizonyos szinten túl nem tudjuk és nem is akarjuk támogatni, hiszen ez Richárd üzleti vállalkozása. Ráadásul 5 éve nem is vesz játszik a magyar válogatottban. Az együttműködés így nehézkes vele" – mondta. Hozzátette, szeretnék, ha Rapport továbbra is magyar színekben játszana, ezért nem tudja a szövetség elfogadni döntését.

Szabó korábban a Nemzeti Sportnak elmondta, az olimpiai sportágakhoz képest szerény, 50 milliónyi állami támogatás mellett évi 100 millió forintból működik a szövetség.

Azt is hozzátzette, hogy tájékoztatta a Orbán Viktort is a kialakult helyzetről. "A miniszterelnök nem sakkozik rosszul. Azzal pedig, hogy 2024-ben, a történelem sorsán először Budapesten rendezik meg a sakkolimpiát, azzal kifejezte a kormány és a miniszterelnök is a sakk iránti elköteleződését" – foglalta össze. Kifejezte reményét, hogy a versenyen Rapport Richárd is ott lesz a magyar első táblán.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Megbeszéljük/interjú Szabó Lászlóval
2022.05.30., hétfő 16:45
Riporter: Bolgár György